Waarom kiezen voor een bamboe dekbed?

Waarom kiezen voor een bamboe dekbed?

Bamboe dekbed

Omdat bamboe nog maar relatief kort gebruikt wordt voor bijvoorbeeld kleding en de vulling van dekbedden, is het redelijk onbekend. Toch is het zeker een goed alternatief voor een katoenen, zijden of donzen dekbed. In dit artikel bespreken we de voordelen van een bamboe dekbed en waarom je daar het beste voor kiest!

Wat is bamboe?

Je zou het misschien niet verwachten, maar bamboe valt onder de familie van grassen. Bamboe is een milieuvriendelijk en erg duurzaam materiaal:

  • Het is oersterk.
  • Het is de snelst groeiende plant die bestaat.
  • Omdat het zo snel groeit, is heraanplant na kap meestal niet eens nodig. De moederplant maakt in korte tijd heel veel nieuwe stammen aan, die op hun beurt al snel uitgroeien tot volwassen planten. Dat maakt het een haast onuitputtelijke grondstof.
  • Om goed te groeien heeft het geen mest, pesticide of andere chemische middelen nodig.
  • Het absorbeert meer dan 5 keer zoveel broeikasgassen als bomen.
  • Het produceert ongeveer 35 % meer zuurstof als bomen.

Wat is het voordeel van een bamboe dekbed?

Hierboven kun je lezen over de voordelen van bamboe voor onze aarde. Maar heeft een bamboe dekbed ook voordelen voor jou? Het antwoord daarop is volmondig “Ja”! Om te beginnen is bamboe sterk vochtregulerend. Het neemt tot wel 60 % meer vocht op dan katoen. Door die ventilerende werking, voelt een bamboe dekbed erg fijn tijdens de warme zomermaanden. Bovendien heeft het een antibacteriële werking, waardoor bamboe een erg goede keuze is voor mensen die last hebben van allergieën.

Een bamboe dekbed kun je het beste vergelijken met een zijden dekbed. Het voordeel van bamboe ten opzichte van zijde, is de duurzaamheid en prijs.

Zijn er ook nadelen aan een bamboe dekbed?

De nadelen van een bamboe dekbed zijn heel persoonlijk. Ben je iemand die het snel koud heeft, dan is het mogelijk minder geschikt. De isolerende waarde van bamboe is namelijk niet heel erg hoog. Ben je op zoek naar een dekbed met een hoge isolatiewaarde, dan is dons momenteel het beste dat je kunt krijgen. Ook wol is een goede keuze wanneer je een warm dekbed wilt.

Kun je een bamboe dekbed wassen?

Ja, ook een bamboe dekbed mag gewoon in de wasmachine en droger. Omdat het een antibacteriële werking heeft, is dat echter niet nodig. Wel is het aan te raden om je dekbed dagelijks op te schudden en te luchten. Doe dit door je raam open te zetten. Dit zorgt ook meteen voor een betere luchtkwaliteit in je slaapkamer en daardoor voor een betere nachtrust.

Wil je jouw dekbed toch wassen? Volg dan de instructies op het label. Gebruik bij voorkeur een – klein beetje! – mild vloeibaar wasmiddel en zet je wasmachine op een programma voor fijne was.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

2 Replies to “Waarom kiezen voor een bamboe dekbed?”

    1. Over het algemeen is een bamboe dekbed hier veel beter mee dan andere maar schoon blijft het nooit. Zweet zelf is kleurloos maar dit wordt geel door geleidelijke introductie en reactie op bacteriën. Je kan de dekens wassen om eventuele vlekken weg te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *