De beste daglichtlamp voor een fijne winter

De beste daglichtlamp voor een fijne winter

Kan jij wel wat zonnestralen gebruiken deze winter? Dan is een daglichtlamp echt iets voor jou. Vooral in de winterperiode schijnt de zon een stuk minder en krijgen veel mensen last van een vitamine D tekort. Je komt moeilijker uit je bed, bent somber en futloos. En, dit allemaal door een tekort aan zonlicht in het najaar. Wij vertellen je graag meer over de daglichtlamp, zodat ook jij jezelf fit blijft voelen deze winter.

Inhoudsopgave

Wat is een daglichtlamp?

De naam zegt het eigenlijk al. Een daglichtlamp is een lichtbron die natuurlijk daglicht nabootst. Deze lampen worden vaak ingezet voor lichttherapie, zodat het een tekort aan vitamine D kan aanvullen of slaapproblemen kan tegengaan. Na gebruik van dit product kun je je weer fitter en energieker voelen in de donkerste tijd van het jaar. En zeg nou eens eerlijk, wie wil dat nou niet? Gelukkig komen er steeds meer daglichtlampen op de markt die het effect van zonlicht nabootsen.

Waar helpt een daglichtlamp tegen?

Lichttherapie is effectief tegen behandeling van seizoensgebonden depressie met voordelen vergelijkbaar met antidepressiva[bron]. Maar een daglichtlamp kan ook helpen bij een verstoord slaap- en waakritme. Draai je voor je werk veel nachtdiensten? Dan zou deze lamp je ook kunnen helpen voor een beter slaapritme. Je kunt het eventueel ook gebruiken om snel over een jetlag heen te komen.

Hoe werkt een daglichtlamp?

Een daglichtlamp werkt eigenlijk heel simpel. Een sessie duurt minimaal een half uur tot 2 uur. Het beste is om de ochtend te beginnen met een lichttherapiesessie. De lamp geeft je lichaam dan het signaal dat het echt ‘dag’ is. Je maakt stofjes vrij, zodat je een wakkerder gevoel ervaart. Zo heb je er de hele dag profijt van.

Heb je een tafelmodel? Dan plaats het voor je op tafel of op je bureau. Je zet deze op 40 tot 60 centimeter afstand van je hoofd. Het is niet nodig om direct in het licht te kijken, maar het is wel belangrijk dat het licht je ogen kan bereiken. Terwijl je jezelf aan het ‘opladen’ bent, kun je ondertussen gewoon iets anders doen.

Voordelen lichttherapielamp

Daglichtlampen hebben diverse voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet speciaal naar een salon om de effecten van dit product te ervaren. Het is gebruiksvriendelijk en je kunt het gewoon thuis gebruiken. Maar er zijn meer voordelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Een daglichtlamp:

  • Zorgt voor een hogere energieniveau,
  • Bevordert de productiviteit,
  • Verbetert de nachtrust,
  • Beïnvloedt lichaamsprocessen zoals bloeddruk, temperatuur en stofwisseling (biologische klok),
  • Helpt bij een positievere stemming in de winter.

Klinkt goed toch?

Waar let je op bij het kopen van een daglichtlamp?

Wat voor daglichtlampen zijn er allemaal? Welke sterkte moet een daglichtlamp minimaal hebben? En wat voor licht geeft het beste resultaat? We kunnen ons goed voorstellen dat je met allerlei vragen zit. Mijn advies is om vooral te letten op de volgende productspecificaties, zodat je de juiste keuze kunt maken.

1. Type daglichtlamp

Er zijn verschillende soorten daglichtlampen verkrijgbaar. Denk aan een tafellamp, hanglamp, tabletmodel of een bureaulamp. Daarnaast kun je ook nog de keuze maken om voor een draagbare lichttherapie te gaan in de vorm van een bril. Als je weet wat je zoekt, dan kun je gerichter zoeken.

Het voordeel van een lichttherapiebril is dat je meer bewegingsvrijheid hebt. Je kunt het bijvoorbeeld dragen tijdens het maken van een ontbijt of tussendoor lezen. De afstand tussen de lichtbron en je ogen is altijd gelijk en dat maakt dat je optimaal van de therapie kunt profiteren. Maar ook een (klein) tafelmodel heeft voordelen. Je kunt het bijvoorbeeld meenemen naar je werk, op je bureau zetten en tussendoor werken.

2. LED versus TL

Ook in het type licht zijn er verschillen tussen de diverse daglichtlampen. Kies je bijvoorbeeld LED of TL? Beide lichttypes bieden voordelen, en daarnaast is het effect ook afhankelijk van het aantal lux. De meeste moderne lampen maken tegenwoordig gebruik van LED-licht. Dit is energiezuiniger, wordt minder snel warm en gaat vaak langer mee dan een TL-lamp. Het voordeel van een TL-lamp is echter dat deze je krachtiger voorziet van een hoge lichtopbrengst. Deze lamp wordt dan ook vaak in grotere daglichtlampmodellen gebruikt, en zijn in verhouding voordeliger.

3. Hoeveelheid lux

De intensiteit van een daglichtlamp dat wit licht geeft, moet in ieder geval 10.000 lux zijn. Eén lux is bijvoorbeeld één kaarslicht. Echt daglicht van de zon kan wel 15.000 lux zijn. Als je een lamp hebt gekocht die minder sterk is, dan zul je er langer gebruik van moeten maken. Een sterke lamp daarentegen, bijvoorbeeld 20.000 lux, is onaangenaam fel. Het advies is daarom om voor een lamp te kiezen die exact 10.000 lux is.

4. Wit versus blauw licht

Als je op zoek bent naar een daglichtlamp, dan kun je nog kiezen tussen wit of blauw licht. De meeste daglichtlampen geven wit licht. Deze lampen werken met TL of LED. Hierbij is een lichtsterkte aan te raden van 10.000 lux. Kies je voor een lichttherapielamp met blauwlicht, dan is een lichtsterkte van 250 lux al voldoende. Blauw licht kan zachter zijn voor de ogen.

5. Hoeveelheid functies

Als je op zoek gaat naar een daglichtlamp dan zie je bijna door de bomen het bos niet meer. Er is een groot aanbod aan lichttherapielampen. Voor het maken van een afweging kun je jezelf een aantal vragen stellen, zoals hoeveel functies moet het hebben en welke? Er zijn lampen die over een timer of dimmer beschikken. Heb je dat niet nodig? Dan kun je deze functies al overslaan. Ook is het goed om te kijken naar de grote en zwaarte van de lamp. Als je er ook mee wilt nemen naar werk of op vakantie, dan is het fijn als je er een koopt die klein is en weinig weegt.

De vijf beste daglichtlampen:

Het zoeken naar de beste daglichtlamp voor jou kan wat tijd kosten. Uiteindelijk gaat het je veel voordelen opleveren. Het zou zonde zijn als je een miskoop begaat. Om de zoektocht kort te houden, hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. We zetten de vijf beste daglichtlampen voor je op een rijtje:

Beste daglichtlamp met modern design: LIROMA Daglichtlamp

LIROMA Daglichtlamp - Beste daglichtlamp met modern design

Met de daglichtlamp LIROMA val je meteen op. Het heeft een lijst van bamboe, en is dan ook een mooie toevoeging aan je interieur. Naast het design beschikt het ook over een lichtintensiteit van 10.000 lux, kun je een timer aanzetten en beschikt het over zes verschillende lichtintensiteit standen. Van extra gedimd tot extreem fel. Naast de hoeveelheid positieve reviews, is de lamp ook nog eens verkrijgbaar voor een zacht prijsje.

Beste compacte daglichtlamp: Beurer TL30 – Daglichtlamp

Beurer TL30 - Beste compacte daglichtlamp

De compacte daglichtlamp Beurer TL30 wint het als het gaat om de meeste positieve reviews. De daglichtlamp is dun en klein, waardoor je het makkelijk mee kunt nemen naar je werk of op reis. Het is een simpel model, met weinig functies. Je kunt het zowel horizontaal als verticaal gebruiken en daarbij beschikt het over een lichtsterkte van 10.000 lux. Het enige nadeel is dat je het alleen kunt gebruiken met snoer.

Beste lichte daglichtlamp: Medisana LT460

Medisana LT460 - Beste lichte daglichtlamp

Deze lichttherapielamp is klein en ontzettend licht. Dit maakt dat makkelijk mee te nemen op reis of bijvoorbeeld naar je werk. Dat is een groot voordeel. Het beschikt over twee lichtstanden en heeft veel goede reviews. Een mooi product voor ook een goede prijs.

Meest voordelige daglichtlamp: Flanner Daglichtlamp

Flanner Daglichtlamp - Meest voordelige daglichtlamp

De Flanner Daglichtlamp is ideaal voor op het bureau of voor onderweg. Het beschikt over een lange snoer en kan daarnaast in hoogte versteld worden. Doordat het klein en licht weegt is het makkelijk mee te nemen. Een mooi product voor de kleine portemonnee, met goede reviews.

Beste daglichtbril: AYOlite lichttherapiebril

AYOlite lichttherapiebril - Beste daglichtbril

Naast tafelmodellen, zijn er ook lichttherapiebrillen op de markt. Het voordeel van een bril is, dat je mobieler bent. Het grote voordeel van de AYOlite lichttherapiebril is dat het over blauw licht beschikt, niet te fel is en je niet hoeft te letten op of je dicht genoeg bij de lamp zit. Dankzij het te verstellen neus en de flexibele pootjes, is de bril geschikt voor elk hoofd en kun je het dragen over je eigen bril. Een mooi product, met meerdere prestigieuze prijzen op de naam. Een bril is wat duurder dan een tafelmodel, maar heeft daarentegen wel meer voordelen.

Er is ontzettend veel keuze als het gaat om daglichtlampen. Maar, als je er eenmaal eentje hebt, dan wil je niet meer zonder. Door elke dag een momentje te nemen om op te laden met behulp van de lamp, kom ook jij de donkerste maanden goed door.

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *