Soorten hoofdkussens, en de beste keus voor jou
Wie denkt aan een goed bed, denkt vaak meteen aan de matras. Maar lekker slapen en een gezonde slaaphouding zit ‘m ook in de details: iets kleins als een hoofdkussen kan een enorm verschil maken voor je nachtrust, en hoe je je voelt overdag. Er zijn talloze soorten hoofdkussens, dus voor ieder wat wils. Maar wat zijn de verschillen, en welke past bij jou?
Waarom slapen we eigenlijk op een kussen?
Je kunt natuurlijk gewoon plat op je matras gaan liggen, en voor buikslapers zijn hun eigen armen vaak kussen genoeg. Maar de functie van een hoofdkussen is belangrijker dan je denkt: hij houdt je wervelkolom zo recht mogelijk wanneer je slaapt. Daarmee voorkom je klachten aan je rug en nek.
Welk hoofdkussen past bij mij?
Dat hangt af van flink wat factoren. Behalve je persoonlijke voorkeur en de hardheid van je matras, zijn er een aantal richtlijnen om rekening mee te houden.
Allereerst kijken we naar je slaaphouding:
- Rugslapers kunnen over het algemeen het beste een dunner kussen nemen, om ervoor te zorgen dat hun wervelkolom recht blijft.
- Zijslapers hebben vaak een dikker kussen nodig om hun hoofd genoeg op te tillen om netjes uitgelijnd te liggen.
- Buikslapers slapen het lekkerst op een hoofdkussen dat vormbaar en zacht is, of zelfs op speciale buikslaapkussens.
Dan zijn er de materialen. Hoofdkussens worden gemaakt van veel verschillende materialen, maar we beperken ons tot de 6 meest gebruikte:
- Dons en veren hoofdkussens: een klassieker onder de kussens! 100% dons is bijzonder zacht, en een 100% veren kussen is lekker stevig.
- Kapok hoofdkussens: katoenen of kapok hoofdkussens zijn relatief stevig en bieden goede ondersteuning. Ze zijn daarbij ook goed ventilerend en vochtregulerend. Zo houd je het hoofd koel.
- Polyester hoofdkussen: ook wel een synthetisch hoofdkussen genoemd. Deze zijn meestal zacht, wasbaar en anti-allergisch. De ondersteuning hangt sterk af van de gebruikte vezel.
- Traagschuim hoofdkussens: dit zijn doorgaans voorgevormde, ergonomische hoofdkussens. Ze zijn niet flexibel, maar wel in verschillende maten van hardheid verkrijgbaar.
- Wollen hoofdkussens: een kussen van wol heeft een goede vochtregulatie en bacterieremmend. Wel zijn dit soort kussens niet wasbaar.
- Latex hoofdkussens: latex hoofdkussens zijn veerkrachtig en behouden hun vorm lang. Ze zijn niet wasbaar, maar werken wel van nature anti-allergisch.
Welk van deze materialen het best in jouw bed past, hangt af van hoe snel je het warm hebt, en of je last hebt van bepaalde allergieën. Ook is het belangrijk dat je de vulling lekker vindt liggen. Zo zweert de een bij dons, terwijl de ander na traagschuim nooit meer iets anders wil. Dit is dan ook vooral een kwestie van proberen: ga het liefst langs in een winkel, laat je adviseren en test er op los!
Slapen met een snurker?
Extra tip voor snurkers, of hun partners: de kans op snurken is het grootst wanneer je op je rug slaapt. Een goed zijslaapkussen kan dus wel eens uitkomst bieden!