Dit zijn de beste luchtreinigers voor een fris huis
Luchtreinigers, of het nou bacteriën, huisstofmijt of vieze geurtjes zijn, dit apparaat kan het allemaal uit de lucht filteren. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een luchtreiniger, zodat je er straks eentje koopt die ook goed bij je past.
Inhoudsopgave
- Wat is een luchtreiniger?
- Waar helpt een luchtreiniger bij?
- Welke soorten luchtreinigers zijn er?
- De voor- en nadelen van luchtreinigers
- Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtreiniger?
- De vijf beste luchtreinigers
Wat is een luchtreiniger?
Een luchtreiniger wordt ook weleens een luchtzuiveraar genoemd. Met dit apparaat kun je de lucht in een ruimte zuiveren. Bacteriën, allergenen en vieze luchtjes worden gefilterd en daardoor kunnen hooikoorts- en astmaklachten ontzettend verminderen. De kwaliteit van de lucht die je inademt verbetert aanzienlijk en dat maakt toch dat je prettiger binnen zit.
Waar helpt een luchtreiniger bij?
Hoe hard je ook je best doet, met de stofzuiger krijg je nooit alles uit de lucht. Ook al pak je elke dag een stofmonster om de boel weer stofvrij te krijgen. Even een kussen of dekentje uitkloppen en je kunt opnieuw beginnen. Een luchtreiniger beschikt over een krachtige filter(s) en kan dit dan ook veel beter uit de lucht filteren. Een luchtreiniger kan helpen bij het reinigen van:
- (fijn)stof,
- nare geurtjes,
- huisstofmijt,
- rondvliegende pollen,
- dierenharen,
- huidschilvers.
Welke soorten luchtreinigers zijn er?
Om de kwaliteit van zuurstof in de ruimte te verbeteren, beschikken de luchtzuiveringsapparaten over verschillende reinigingstechnieken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een luchtreiniger met filter, ionisatie of filter en ionisatie. Filter luchtreinigers brengen de lucht langs verschillende filters om de lucht te zuiveren. Kies je voor een luchtreiniger met ionisatie, dan verandert dat de statische lading van verontreiniging in de ruimte. Deeltjes worden hierdoor zwaarder en op deze manier komen ze niet meer in de lucht terecht. Er zijn ook luchtzuiveringsapparaten die van beide technieken gebruikmaken.
Welke soorten filters zitten er in een luchtreiniger?
Als het gaat om de filters in een luchtreiniger, dan zijn er best wat verschillen. Welke filter het beste bij jou past, hangt ervan af waarvoor je de luchtreiniger wilt gebruiken. De meest toegepaste combinatie is: voorfilter, ionisatie en een actief koolstoffilter en/of HEPA-filter. Voor het gemak leggen wij de verschillen tussen deze filters uit:
- Voorfilter: bijna alle luchtreinigers beschikken wel over een voorfilter. Deze filtert grote zichtbare stofdeeltjes uit de lucht. Het zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de fijnere filters niet snel verstopt raken.
- Koolstoffilter: Een koolstoffilter kan vervelende geuren uit de lucht filteren, denk hierbij aan sigarettenrook, gassen of bijvoorbeeld de nare geur van een kattenbak.
- HEPA-filter: de naam staat voor High Efficiency Articulatie Air. Dit zorgt ervoor dat ook kleine deeltjes van 0,3 micrometer of groter worden gezuiverd uit de lucht. Let op: afwasbare HEPA-filters zijn helaas niet betrouwbaar. Je kunt het filter daarom beter een of twee keer per jaar vervangen.
- Ionisator: met een ionisator in je luchtreiniger worden ook schadelijke stoffen, zoals huisstofmijt, pollen en ongewenste geuren uit de lucht gefilterd.
De voor- en nadelen van luchtreinigers
Een luchtreiniger heeft een hoop voordelen. Het kan de luchtkwaliteit in een kleine of grote ruimte aanzienlijk verbeteren. Toch kent het ook enkele nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje:
Voordelen
- Minder (fijn)stof in de lucht
- Verlicht astma- of allergieklachten
- Geen last meer van vieze geurtjes of sigarettenlucht
- Verbetert het leefklimaat in een ruimte
Nadelen
- Het aanschaffen van een luchtreiniger is een prijzige investering
- Een luchtreiniger neemt ruimte in beslag
- De filters moeten regelmatig worden gewisseld
Waar let je op bij het kopen van een luchtreiniger?
Als je op zoek gaat naar een luchtreiniger, dan merk je al snel dat de keuze oneindig is. Welk apparaat voor jou geschikt is, hangt ervan af waarvoor je het wilt gebruiken. Hoe krachtig moet het zijn? En, in welke ruimte wil je de luchtreiniger zetten? Mijn advies is om te letten op de volgende productspecificaties bij het maken van de juiste keuze:
1. Capaciteit
Hoe krachtiger de luchtreiniger is, hoe sneller de lucht in een ruimte wordt gezuiverd. Ben je van plan om het te gebruiken in een flinke ruimte? Dan kun je beter voor een luchtreiniger kiezen met een krachtige motor.
2. Formaat
Luchtreinigers zijn verkrijgbaar in allerlei formaten. Van tafelmodellen tot kastformaten. Wil je het kwijt in een wat kleinere ruimte, dan is het toch fijn als het apparaat niet al te groot is.
3. Reinigingsmethode
Er zijn een hoop verschillen als het gaat om de reinigingstechnieken. Wil je het apparaat gebruiken voor vieze geurtjes of voor het verminderen van je astmaklachten? Voor alleen het verminderen van vieze luchtjes, zal de luchtreiniger aan andere eisen moeten voldoen, dan als je het voor het verminderen van je allergie wilt gebruiken. Kijk daarom goed naar welke filters voldoen aan jouw eisen.
4. Geluidsniveau
Ben je van plan om de luchtreiniger op de slaapkamer neer te zetten? Dan is het toch prettiger slapen als het apparaat weinig geluid maakt.
5. Extra functies
Het verbeteren van het binnenklimaat van je huis is waarschijnlijk je belangrijkste motivatie om een luchtreiniger te kopen. Maar, er zijn ook luchtzuiveringsapparaten met extra functies waar je iets aan kunt hebben.
- PM-waarde: sommige luchtreinigers informeren je over de luchtkwaliteit. Deze hebben een PM-meter. Geeft de reiniger een PM-waarde van 2,5? Dan zit je over het algemeen goed en kun je spreken van een ‘gezonde’ lucht.
- Luchtwasser: Met behulp van een luchtwasser-functie, kan de luchtreiniger ook de lucht bevochtigen. Heb je in de winter bijvoorbeeld een lage luchtvochtigheid? Dan hoef je geen bakjes water meer op de kachel te zetten/hangen. Een luchtzuiveringsapparaat met een luchtwasser-functie, kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in balans blijft.
- Verkoeling: Er zijn ook luchtreinigers verkrijgbaar die tegelijkertijd ook als ventilator gebruikt kunnen worden. Toch fijn als je er geen ventilator naast hoeft te zetten.
- Geurdispenser: Wil je ook een lekker geurtje in huis? Dan is een luchtreiniger met een geurdispenser iets voor jou. Je kunt dan naar smaak een geurolie druppelen. Je huis is dan niet alleen de nare geurtjes kwijt, maar ruikt ook nog eens lekker.
De vijf beste luchtreinigers
Zoals je net hebt gelezen, zijn er best veel aspecten waarop je de keuze voor een fijne luchtreiniger kunt baseren. Het kost even tijd om verschillende luchtzuiveringsapparaten met elkaar te vergelijken, maar op deze manier voorkom je wel een miskoop. Om je op weg te helpen heb ik, na wat onderzoek, de vijf beste luchtreinigers voor je op een rijtje gezet:
Beste luchtreiniger: Philips AC2887/10 luchtreiniger
De Philips AC2887/10 luchtreiniger verwijdert tot 99,9 procent van de virussen en aerosolen in ruimtes tot 79m2. Het is daardoor ook goed te gebruiken voor middelgrote en grote ruimtes. Het beschikt over een krachtige motor en een sensor dat de luchtkwaliteit meet en regelt en aan de hand daarvan automatisch de instellingen aanpast. Door de HEPA-filter gecombineerd met een koolstoffilter krijgen zelfs de kleinste deeltjes geen kans. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft het ook een ventilatorfunctie. Een fijn apparaat met ontzettend veel goede reviews.
Beste luchtreiniger voor grote ruimtes: Philips Connected AC4236/10
Zoek je een luchtreiniger voor een grote ruimte tot 100m2? Dan is de Philips Connected AC4236 een goede keus. De reiniger verbetert de kwaliteit in huis of op kantoor op 3 verschillende manieren. Het meet de luchtkwaliteit op allergenen niveau, de kleinste en vervuilende deeltjes, en eventueel schadelijke gassen. Verandert er iets in de kwaliteit van de lucht op een van deze drie indicatoren? Dan zie je aan de kleur op het display meteen waar het misgaat. De luchtzuiveraar krijgt ontzettend veel goede reviews, maar heeft ook een minpuntje. Als het harder moet werken, kan het veel geluid produceren.
Beste luchtreiniger met bevochtiger: Sharp KC-D60EU-W
De luchtzuiveraar van Sharp is te gebruiken voor ruimtes tot 48m2. Niet alleen kun je het gebruiken als luchtreiniger, maar ook als luchtbevochtiger. Ideaal voor in de winter als de kachel weer aan staat. Het apparaat beschikt over een HEPA- een koolstoffilter. Hiermee worden niet alleen bacteriën en stof uit de lucht gefilterd, maar ook nare geuren. Heb je kleine kinderen? Dan kun je dit apparaat gerust hart aan laten staan. Er zit namelijk ook een kinderbeveiliging op.
Beste geluidsstille luchtreiniger: Tubble® Air Purifier Compact
De geluidsstille luchtreiniger van Tubble Air kun je met gemak neerzetten in de kleine slaapkamer tot 17m2. Dit apparaat maakt amper geluid als je het in de slaapstand zet. Het beschikt over een HEPA- en koolstoffilter. Ook meet het automatisch de luchtkwaliteit, zodat je heerlijk slaapt in slaap kunt vallen.
Beste luchtreiniger met ventilator: Dyson Pure Cool Link
De Dyson Pure Cool 305218-01 is vergeleken met andere Dyson luchtreinigers kleiner van formaat. Hierdoor past het goed in kleine ruimtes tot 29m2. Naast het feit dat deze vrijwel geruisloos is, kan dit apparaat een ruimte ook verkoelen. Ideaal voor in de hete zomers en een fijne optie voor op de slaapkamer.
Een schoon huis. Wie wil dat nou niet? Met behulp van een luchtreiniger kun je jouw leefomgeving fris en gezond houden. Het rekent af met vervuilende stoffen en nare geuren. Vooral als je een allergie hebt of last hebt van benauwdheid, kan het een verademing zijn om een luchtzuiveringsapparaat in huis te hebben. Maar, kies er wel eentje die goed bij jou en de ruimte past. Zo kun je ultiem genieten van een fris huis.