Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de beste slaaphouding?

Slaaphouding

De ene persoon slaapt het liefst op de buik, terwijl een ander zijn zij verkiest. Maar wat is nu eigenlijk de beste slaaphouding? En voor welke houding kies je beter niet? Dat bespreken we in dit artikel!

Krijg ik slaapproblemen door een foute slaaphouding?

Veel mensen hebben last van slaapproblemen. Kan je die voorkomen door te slapen in een bepaalde houding of door net een houding te vermijden? Ja, sommige problemen kunnen inderdaad ontstaan of verergeren door een verkeerde slaaphouding. Daarom zetten we hieronder een aantal slaapproblemen die gelinkt worden aan een bepaalde houding voor je op een rij.

Kan op mijn rug slapen problemen veroorzaken?

Volgens velen is slapen op je rug het beste. In de meeste gevallen is dat inderdaad een goede keuze, aangezien in deze houding je lichaam volledig ondersteund wordt. Je lichaamsgewicht wordt dus goed verdeeld, zodat er geen druk op gewrichten en wervels komt staan.

Heb je echter alcohol gedronken, ben je zwaarlijvig of al ouder? Dan slaap je beter niet op je rug. Dit komt doordat mensen uit deze categorieën een verminderde spierfunctie hebben. Slaap je dan op je rug, dan kan jouw tong in je keel zakken, wat maakt dat je gaat snurken. Op termijn kan dat resulteren in slaapapneu. Niet alleen zorgt het voor een slechtere nachtrust, slaapapneu brengt meerdere gezondheidsrisico’s met zich mee.

Belast ik mijn nek te veel door buikslapen?

In principe is het niet slecht om op je buik te slapen. Heb je snel last van je nek? Dan kan het inderdaad zo zijn dat je hiervan meer last krijgt door op je buik te slapen. Kies als buikslaper het beste voor een hard matras, zoals een koudschuim matras of een met pocketvering.  

Krijg ik rimpels van de verkeerde slaaphouding?

Ja, daar lijkt het wel op. Als je op jouw zij of buik slaapt, oefen je constant druk uit op dezelfde kant van je gezicht. Hierdoor spannen de spieren van die kant zichzelf aan en zo ontstaan sneller fijne lijntjes. Om dit te voorkomen moet je dus op je rug slapen.

Wat is de beste slaaphouding voor de spijsvertering?

Heb je regelmatig last van oprispingen? Dan slaap je het beste op je zij, met je benen gebogen. Het allerbeste zou je kiezen voor je linkerzijde. Als zijslaper kies je bij voorkeur een matras met verschillende comfortzones. Zo heb je overal voldoende ondersteuning.

Hoe kan ik van slaaphouding veranderen?

Is jouw slaaphouding niet ideaal en wil je deze veranderen? Dat is helaas erg moeilijk. Je kunt wel kiezen hoe je in slaap valt, maar wat je daarna doet weet je natuurlijk niet. We geven jou graag tips om deze overgang toch te laten slagen:

  • Leren zijslapen: de beste manier om op je zij te blijven liggen nadat je in slaap valt, is door een kussen tussen je benen te steken. Je draait dan minder snel om.
  • Stoppen met buikslapen als je wil afleren om op je buik te slapen, kun je een balletje in je pyjama naaien (op je buik). Draai je dan naar je buik, dan lig je niet lekker en draai je vanzelf weer om.
  • Stoppen met rugslapen: net als bij buikslapen, naai je een balletje in je pyjama. Alleen doe je dit dan op je rug.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *