De 5 beste verzwaringsdekens voor een goede nachtrust

De 5 beste verzwaringsdekens voor een goede nachtrust

Beste verzwaringsdekens

Verzwaringsdekens. Ze worden de laatste tijd steeds populairder. Uit ervaringen blijkt namelijk dat de verzwaarde deken voor een betere nachtrust zorgt. Want, zeg nou eens eerlijk. Iedereen wilt toch lekker kunnen slapen?

Wij vertellen je alles wat je moet weten over verzwaringsdekens. We zetten de vijf beste verzwaringsdekens voor je op een rijtje, of je kunt ook direct een verzwaringsdeken kopen.

Inhoudsopgave

Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?

De naam zegt het eigenlijk al. Een verzwaringsdeken, zwaartedeken of weighted blanket is een dekbed dat een paar kilo zwaarder is dan een normale sprei: een zwaar deken. De druk van het extra gewicht in de deken bootst een therapeutische techniek na die ‘Deep pressure stimulation’ wordt genoemd. Ook wel knuffeleffect genoemd. Door de zachte druk op het lichaam, moet het zenuwstelsel gaan ontspannen. Dit speciale dekbed is daarom geschikt voor iedereen die goed en lekker wilt slapen (met uitzondering van kinderen jonger dan 2 jaar). Ook wordt deze speciale sprei regelmatig door therapeuten aangeraden bij mensen met een bepaalde aandoening, zoals ADHD, autisme of een posttraumatische stressstoornis.

Wat zijn de voordelen van een verzwaringsdeken?

Een betere nachtrust is een groot voordeel van een verzwaringsdeken. Door de techniek ‘Deep pressure stimulation’, zou je beter moeten slapen, omdat het een veilig en ontspannen gevoel oproept[1]. Je zou het kunnen vergelijken met het effect van een stevige knuffel. Doordat je beter gaat slapen[2], heeft het nog vele andere voordelen, zoals: overdag scherper en alerter zijn, vrolijker en positiever zijn[3], sneller in slaap vallen[4], een betere concentratie hebben en meer controle over je gewicht.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De werking is eigenlijk heel simpel. Je ligt onder een deken die veel zwaarder is dan je bent gewend. Hierdoor wordt een lichte druk op je lichaam uitgeoefend. Volgens onderzoek geeft de druk op het lichaam een gevoel van veiligheid, rust en comfort. Daardoor slaap je rustiger met een zwaarder dekbed. Het rustgevende drukgevoel zorgt ervoor dat ons lichaam minder cortisol aanmaakt. Dat is een hormoon dat zorgt voor stressgevoelens. Ook maakt ons lichaam meer serotine aan; het hormoon dat ons fijne gevoelens geeft. De ‘omarming’ van de deken, zorgt ervoor dat je stress kwijtraakt en dus beter slaapt. En, daarom is dit fenomeen ook zo populair bij mensen die slaapproblemen ervaren.

Waar let je op bij het kopen van een verzwaringsdeken?

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn? Welk materiaal is het beste? En voor welk vulmiddel moet je gaan voor het beste resultaat? Ik kan mij goed voorstellen dat je met allerlei vragen zit. Mijn advies is om te letten op de volgende productspecificaties bij het maken van de juiste keuze:

1. Gewicht

Het is belangrijk dat je een dekbed koopt met het juiste gewicht. Hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Over het algemeen wordt rond de 10% van het lichaamsgewicht aangeraden voor volwassenen. Doorgaans komt dat neer op tussen de 5 en 15 kilo, hoewel er ook lichtere dekens bestaan voor kinderen. Het dekbed moet in ieder geval het lichaam kunnen bedekken van de schouders tot de tenen.

2. Materiaal/stof

Verzwaringsdekens zijn er in verschillende materialen. Denk aan katoen, polyester, jeans en fleece. Maar wat past er het beste bij jouw lichaam? Er zijn twee hoofdzaken om te overwegen:

  • Temperatuur: heb je het snel warm ‘s nachts of juist snel koud? Iemand die regelmatig zwetend wakker wordt, kan beter kiezen voor een natuurlijk materiaal, zoals katoen. Dat is een materiaal dat ademt. Ben je een koude slaper, dan kan polyester een optie voor je zijn. Dat is een stof die warmte vasthoudt.
  • Huidallergieën: ben je gevoelig voor huidallergieën? Dan kun je het beste gaan voor een natuurlijke stof, zoals katoen of bamboe. Deze materialen zijn ademend en daarom ook vriendelijk voor de huid.

3. Vulling

Waarmee is het dekbed gevuld? De vulling van een verzwaringsdeken bepaalt niet alleen het gewicht, maar ook het gevoel dat je ervaart. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Poly korrels: dat zijn kleine korreltjes gemaakt van plastic, die niet zijn blootgesteld aan andere chemicaliën. Voordeel: het is voordelig en wasbaar. Nadeel: het maakt geluid bij het verplaatsen van de deken, wat een goede nachtrust helaas niet bevordert.
  • Zand: deze vulling zie je vaak bij de wat goedkopere dekens. Voordeel: goedkoop. Nadeel: niet geschikt voor in de wasmachine en als de sprei niet goed is gestikt, kan het snel gaan lekken. En, niemand houdt van zand in zijn of haar bed, toch?
  • Plastic ballen: Er zijn dekens die zijn gevuld met grotere plastic ballen (bijvoorbeeld vier centimeter of nog groter). Dit zorgt voor een sterke stimulatie van het sensorische systeem, maar vaak kan de wasmachine dit niet aan.
  • Natuurlijke materialen, zoals rijst of erwten: een natuurlijk vulmiddel, maar eigenlijk niet geschikt als vulling. Ze zijn namelijk niet wasbaar, houden veel vocht vast en zijn daarom een fijne plek voor bacteriën. Geen aanrader dus!
  • Nano glaskorreltjes: de meest comfortabele en hoogkwalitatieve vulling voor verzwaringsdekens. Voordeel: geruisloos. Het voelt niet aan als bolletjes. Wasbaar en niet vatbaar voor vocht en bacteriën. Nadeel: het is duurder.

4. Wasbaar

Een deken wil je eigenlijk wel kunnen wassen, vooral als je gevoelig bent voor huisstofmijt. Het wordt regelmatig vergeten, maar controleer altijd even van tevoren of je wasmachine het ook aan kan. Het zou toch jammer zijn als de deken niet in de wasmachine past. Heb je een kleine wasmachine? Kijk dan of de verzwaringsdeken deelbaar is.

De vijf beste verzwaringsdekens:

Dit zijn veel aspecten waar je de keuze voor een goed dekbed op kunt baseren. Het kost even wat tijd, maar zo voorkom je wel dat je een miskoop begaat. Om je al even op weg te helpen heb ik, na uren research, de vijf beste verzwaringsdekens op een rijtje gezet:

Beste verzwaringsdeken: Calmzy

Gewicht: 6 kg, 7 kg, 8 kg, 9 kg, 10 kg ▸ Formaat: 150×200 cm

Calmzy het beste verzwaringsdeken

De Calmzy verzwaringsdeken is gevuld met hypoallergene, niet giftige glazenkorreltjes. Deze worden in afzonderlijke kleine vakjes genaaid, zodat ze gelijk verdeeld zijn en niet snel verschuiven. De deken is gemaakt van katoen en bestaat uit 7 lagen, om lekken ten allen tijden te voorkomen. Een zacht dekbed, met veel goede reviews. 

Stevige verzwaringsdeken: Søvnborg®

Gewicht: 5 kg, 7 kg, 9 kg ▸ Formaat: 150×200 cm

Beste stevige verzwaringsdeken Søvnborg

Dit dekbed is gemaakt van slijtvast katoen voor een langdurig comfort. Alle naden zijn 3 tot 4x beter en vaker gestikt dan bij andere verzwaringsdekens en is daarbij hypoallergeen. Het materiaal is 100% natuurlijk en gemaakt van bamboe. De vulling bestaat uit de glazen kralen technologie. Een mooi en stevig dekbed. 

Duurzame alternatief: Diley Dreams verzwaringsdeken

Gewicht: 6 kg, 8 kg ▸ Formaat: 150×200 cm

Duurzame alternatief: Diley Dreams verzwaringsdeken

Bij dit dekbed is er gekozen voor twee lagen van gerecycled katoen. Hierdoor blijft de temperatuur van de deken goed. In de vierkante pockets zijn twee lagen microfiber geplaatst, zodat de naden niet losgaan en er geen glazenkralen kunnen ontsnappen. Ook zorgt dit dat de vulling gelijk verdeeld is door de gehele deken. Bij het dekbed worden oordoppen geleverd, en is niet stil. Over het algemeen een uitstekend duurzaam alternatief voor een vriendelijke prijs. 

Budgetvriendelijk: Otazy Verzwaringsdeken

Gewicht: 3.5 kg, 4.5 kg, 7 kg, 8 kg, 9 kg, 13.5 kg ▸ Formaat: 140×200, 150×200, 200×200, 220×240 cm

Otazy Verzwaringsdeken budget alternatief

Deze deken is gemaakt van satijn geweven tijk van organisch katoen en heeft een medische afwerking. In de deken zijn hypoallergene glasparels verwerkt die de deken verzwaren, dat zorgt voor een knuffel-effect. Het voelt zacht aan en is een goedkoper alternatief voor de Cozy verzwaringsdeken. Bovendien biedt Cozy een breed assortiment aan gewicht en maatopties.

Bamboe verzwaringsdeken: Litollo Luna verzwaringsdeken

Gewicht: 6 kg, 8 kg, 12 kg, 16 kg

Litollo Luna verzwaringsdeken voor lente en zomer

Dit is de perfecte deken voor in de lente en zomer. Het is gemaakt van bamboevezel, een thermische isolator. Door de bamboevezel voelt het koel aan en zorgt het ervoor dat je lichaam zijn of haar warmte kwijt kan. De vulling bestaat uit glasballetjes, voor een gelijkmatige gewichtsverdeling. Een voordelig alternatief, maar niet geschikt voor alle seizoenen.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *