Beter slapen begint overdag

Beter slapen begint overdag

Beter slapen overdag klinkt best gek als je het zo leest. Maar toch zit er een kern van waarheid in. En als je het goed bekijkt heeft het nog veel meer inhoud dan dat je zo op de eerste gedachte zou denken. In deze blog kan je alles lezen over waarom beter slapen overdag al zou beginnen. Als je deze blog gelezen hebt dan snap je helemaal wat daarmee wordt bedoeld.

Slapen en hormonen

Wanneer je slaapt maak je hormonen aan. Je hebt dan te maken met de aanmaak van Melatonine. Dit kan alleen als je cortisol (stresshormoon) voldoende gezakt is. Wanneer je cortisol nog te hoog is zal je nooit lekker en goed kunnen slapen. Misschien slaap je dan wel, maar de kwaliteit van het slapen is behoorlijk beneden peil.

Voor het slapen gaan zijn mensen soms gewend een glas warme melk of een beker hete thee te drinken. Hierbij hebben ze het idee dat ze dan beter zullen slapen, maar niets is minder waar. Als je niet ontspannen door de dag gekomen bent en je met een bepaalde spanning naar bed toe gaat zal je slaap dus van een mindere tot slechte kwaliteit zijn.

Wanneer je minimaal 2 uur voordat je gaat slapen geen cafeïne houdende dranken meer zou drinken draagt dit ook bij aan een betere nachtrust.

Slapen en je lichaamstemperatuur

Wanneer wij slapen is het normaal dat onze lichaamstemperatuur afneemt. De biologische klok heeft bepaald dat het rond een uur of vier in de nacht zo zou moeten zijn dat je lichaam op de laagste temperatuur komt. Wanneer dit niet het geval is slaap je minder diep en is de kwaliteit van je slaap ook slechter.

Je lichaamstemperatuur is een van de minst bekende oorzaken van slecht slapen. De temperatuur van je lichaam kan je overdag op een positieve manier kracht bij zetten. Wanneer je dit in de avond doet ben je te laat en zal je slaap van een mindere kwaliteit zijn.

Wanneer je overdag lekker actief bent geweest en je flink hebt bewogen stijgt de lichaamstemperatuur. Iets dat in de avond juist andersom zou moeten zijn. In de avond zou je tijd moeten nemen voor ontspanning. Door geen gekke dingen te doen koelt je lichaam op een natuurlijke manier af naar de juiste temperatuur om lekker te kunnen slapen.

Het gelijk zetten van de biologische klok

Een andere oorzaak waardoor je overdag je slaap kan breken of maken is je eigen ingebouwde biologische klok. Dit is een klein, zeer gevoelig orgaan in onze hersenen. Dit stukje orgaan in onze hersenen is eigenlijk de regulator van onze slaap.

Wanneer je net wakker geworden bent in de ochtend zou je eigenlijk meteen je biologische klok gelijk moeten zetten, alleen op die manier weet je biologische klok je in de avond ook te vertellen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Dit kan je doen door meteen een ontbijtje te gaan eten. Hiermee geef je namelijk je lichaam het signaal af dat de dag begonnen is en heb je de biologische klok gereset.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *