Waarom kiezen voor een donzen dekbed?

Waarom kiezen voor een donzen dekbed?

Hou je van comfort? Dan is een donzen dekbed voor jou de ideale keuze. Geen enkel ander soort dekbed houdt je lichaamswarmte zo goed vast als een donzen dekbed. Bovendien is ook het vochtopnemend en vochtregulerend vermogen van dons het beste. Het is dus lekker warm, zonder dat je zweterig wordt!

Dons is zo licht als een veertje

Wat is dons?

Veel mensen denken dat een ‘donzen dekbed’ een andere benaming is voor een ‘veren dekbed’. Dat is echter niet het geval. Dons zit op de buik en borst bij ganzen en eenden, onder de veren. In tegenstelling tot veren, is dons schachtloos. De bijna onzichtbare kern is bedekt met minuscule haartjes, waarop weerhaakjes zitten.

Voordelen dons tegenover veren

Veren hebben wel een schacht, die zorgt ervoor dat een verenvulling minder elastisch is. De vulling is hierdoor steviger, iets wat voor een kussen wenselijk kan zijn, maar de meeste mensen vinden dit minder prettig voor een dekbed.

Ook de weerhaakjes van dons hebben een voordeel. Deze zorgen er namelijk voor dat het dons op een gelijkmatige manier wordt verdeeld. Zo heb je geen plekken in je dekbed die warmer of minder warm zijn.

Donzen dekbedden en kussens moeten minimaal 60% dons bevatten.

De voordelen van een donzen dekbed

Isolerend

Zoals je hierboven al kunt lezen, houdt een donzen dekbed je lichaamswarmte erg goed vast.

Vochtregulerend

Een donzen dekbed neemt vocht meteen op en geeft het weer af aan de omgeving. Daarom is het ook in de zomermaanden prettig om onder te slapen.

Vederlicht

Dons is – zoals je wellicht al verwacht – zo licht als een veertje. Hoewel je dus een lekker volumineus dekbed hebt, is het superlicht.

Geen thuis voor de huisstofmijt

Vanwege de goed isolerende en vochtregulerende eigenschappen, is een donzen dekbed geen geschikte leefomgeving voor de huisstofmijt. Dat maakt het erg geschikt voor mensen die last hebben van allergieën.

Duurzaam

Dons is erg elastisch, waardoor het zijn vorm behoudt. Hierdoor gaat je donzen dekbed erg lang mee.

Is er een verschil tussen ganzen- en eendendons?

Nee, eigenlijk is er niet echt een verschil. De eigenschappen zijn bij beiden hetzelfde. Omdat ganzendons uit grotere vlokken bestaat, heeft het een net wat hogere isolatiewaarde. Daarom heb je een klein beetje minder dons nodig als vulling. In praktijk is het verschil echter zo klein, dat je hier als gebruiker niets van zult merken.

Voor welke warmteklasse donzen dekbed moet ik kiezen?

Ook een donzen dekbed heb je in elke warmteklasse:

  • Warmteklasse 4: zomerdekbed
  • Warmteklasse 3: all year light dekbed
  • Warmteklasse 2: all year dekbed
  • Warmteklasse 1: winterdekbed
  • Variabel: vierseizoenendekbed

Voor welke warmteklasse je het beste kiest, is persoonlijk: ben je een koukleum of heb je het snel te warm? Daarnaast kun je dit als vuistregel gebruiken:

  • Zomerdekbed: slaapkamertemperatuur hoger dan 21°C
  • All year light dekbed: slaapkamertemperatuur tussen 18 en 21°C
  • All year dekbed: slaapkamertemperatuur tussen 15 en 17°C
  • Winterdekbed: slaapkamertemperatuur van minder dan 15°C

Heb je een slecht geïsoleerde slaapkamer, die flinke temperatuurschommelingen kent? Kies dan voor een donzen vierseizoenendekbed.

Waarop moet ik letten bij de tijk van een donzen dekbed?

De tijk van een donzen dekbed – dit is de hoes omheen het dons – moet voldoen aan de nodige eisen. Je wil dat het zowel soepel om je lichaam valt, als sterk is. Ook is een luchtdoorlatende stof noodzakelijk. Dons moet kunnen ademen, zodat het jouw lichaamsvocht kan opnemen en opnieuw kan afgeven aan de lucht. Als laatste moet de tijk dicht genoeg geweven zijn om het dons binnen te houden.

Om die reden wordt de meeste tijk bij een donzen dekbed gemaakt van katoen.

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

2 Replies to “Waarom kiezen voor een donzen dekbed?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *