Wat betekenen mijn dromen?

Wat betekenen mijn dromen?

"It was all a dream" in Neon
♫ I used to read Word Up! magazine ♫

Iedereen droomt. Sterker nog: gemiddeld spendeert iemand maar liefst zes jaar van zijn leven aan dromen! Bij sommige dromen is het erg duidelijk wat ze betekenen. Je snapt vast wel waarom je telkens over die aantrekkelijke buurman droomt. Of over je – letterlijk en figuurlijk – droomauto. Maar wat betekent die terugkerende droom over vliegen? Waarom word je regelmatig achtervolgd? En heeft in je nakie lopen ook nog een betekenis? Dat verklappen we in dit artikel!

Dromen over vallen

Val je in jouw droom tijdens het vliegen of klimmen? Dan heb je waarschijnlijk te veel gevraagd van jezelf. Ben je net bang om te vallen? Dat kan het zijn dat je in het dagelijkse leven bang bent om los te laten.

Dromen over vliegen

Droom je over vliegen, dan verlang je ernaar om vrij, blij en onbekommerd te zijn. Vaak is dit het gevolg van beperkingen die je jezelf oplegt. Maar ook een relatie waarin je jezelf opgesloten voelt, kan zorgen voor dromen waarin je vliegt.

Dromen over achtervolgd worden

Een droom waarin je wordt achtervolgd, duid er vaak op dat je iets in je leven probeert te vermijden of dat je probeert weg te komen van angsten. Sommigen stellen dat ook wie of wat je achtervolgt iets zegt over de betekenis:

  • Een man: zou (als vrouw) angst voor seks of intimiteit kunnen betekenen.
  • Iemand met gezag (een van je ouders, de politie, …): gaat om een gewetensconflict, mogelijk wil je iets wat niet mag.
  • Een dier: kan vertellen dat je emoties of iets uit je verleden hebt verdrongen.

Dromen over naakt zijn

Terugkerende dromen over naakt, in je ondergoed of bijvoorbeeld in je pyjama rondlopen, kunnen erop wijzen dat je jezelf kwetsbaar voelt. Het kan ook zijn dat je iets probeert te verbergen voor anderen. Dit kan dan over iets aan je uiterlijk gaan, maar eveneens over een mening of zelfs over een geheim dat je voor iemand moet bewaren.

Dromen over ziek zijn of sterven

In de categorie donker en deprimerend, winnen de dromen over ziek zijn en sterven. Soms gaat dit over jezelf, maar het kan ook over iemand gaan die je (goed) kent. Over het algemeen stellen droomdeskundigen dat deze dromen betekenen dat je bang bent voor verandering. Ze kunnen ook net een omslag in je leven betekenen, een symbolisch sterven dus.

Dromen over een (oncontroleerbaar) voertuig besturen

Bestuur je in jouw dromen een voertuig, dan staat dit voor controle willen hebben over een situatie. Verlies je in jouw droom de controle, dan wil dit zeggen dat je ook in het dagelijkse leven het gevoel hebt de controle te verliezen. Dit soort dromen wordt ook gezien als waarschuwing: trap op de rem en/of draai aan het stuur om geen energiecrisis te krijgen!

Dromen over niet kunnen bewegen

Kan je alleen nog ter plaatse bewegen in je droom? Of zitten je voeten vast en kan je daarom niet meer verder? Deze dromen duiden eveneens op het gevoel geen controle meer te hebben over (bepaalde onderdelen) in je leven.

Ben je wakker maar kan je je niet bewegen? Dit enge fenoneem wordt slaapverlamming genoemd: je lichaam slaapt al, maar je hoofd nog niet.

Dromen over een test afleggen

Het angstzweet breekt je uit: je moet een test afleggen waarvoor je helemaal niet hebt geleerd. Vaak wijst dit erop dat je onbewust het gevoel hebt ergens niet klaar voor te zijn. Denk aan een gesprek, presentatie, bijeenkomst of – echt letterlijk – een test. Het kan daarnaast betekenen dat je het gevoel hebt dat iets of iemand in je leven jou beoordeelt of test.

Dromen over een lege kamer

Een huis staat in je dromen voor jezelf. Vind je in een huis een lege kamer of een kamer die nooit wordt gebruikt? Dan vertelt jouw onderbewustzijn je dat je een deel van jezelf links hebt laten liggen of dat er nieuwe dingen te ontdekken vallen over jezelf.

Dromen over seks

Natuurlijk kunnen dromen over seks… gewoon over seks gaan. Heb je ook in het dagelijks leven behoefte, dan mag je deze betekenis er gewoon aan toeschrijven. In andere gevallen gaan seksdromen vaak over het willen hebben van een (psychologische) band met iemand.

Lucide dromen

Naast ‘gewone’ dromen, zijn er ook lucide dromen. In een lucide droom ben je jezelf bewust van het feit dat je droomt. Je kunt hierdoor ook bepaalde aspecten van je droom manipuleren. Hoe vaker je een lucide droom hebt, hoe beter je hierin wordt.

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

One Reply to “Wat betekenen mijn dromen?”

  1. Interessant stuk. Fascinerend om te zien dat zoveel mensen met dezelfde dromen te maken krijgen. Heel verhelderend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *