Het verschil tussen eendendons en ganzendons dekbedden

Het verschil tussen eendendons en ganzendons dekbedden

Een goed dekbed is belangrijk voor een goede nachtrust. Het moet passen bij de slaapbehoefte die je hebt en je een goed gevoel geven. Want dan rust je tenslotte het beste uit. Reden genoeg om eens te lezen wat de verschillen tussen eenden- en ganzendons precies zijn. Zonder dat je hoeft te verdwalen in kenmerkende eigenschappen van beide materialen.

Gewicht en comfort

Wanneer je op zoek bent naar een lichtgewicht dekbed is dons precies wat je zoekt. Waardoor een dekbed van zowel eendendons als ganzendons beide lichter zijn dan andere soorten dekbedden. Je kunt door het lagere gewicht behoorlijk veel comfort ervaren. Zeker als je er wat gevoeliger voor bent en het bepalend is voor de nachtrust die je wilt ervaren.

Bij het vergelijken van eenden- en ganzendons komt overigens ook naar voren dat ganzendons toch net wat lichter is. Reden hiervoor is dat het gebruikte dons net wat groter is en net wat beter zal isoleren. Er is dus minder ganzendons nodig om dezelfde isolatiewaarde van eendendons te bereiken. Echter is het verschil in gewicht relatief.

Kwaliteit en prijs

De kwaliteit van eendendons is net wat lager dan die van ganzendons. Dit komt omdat ganzendons net wat meer isolatie van warmte heeft ondanks het lagere gewicht. Maar dit ze je dan wel weer in de prijs terug omdat je voor ganzendons in verhouding meer betaald. Voor zowel eenden- en ganzendons is het regelmatig laten luchten van het dekbed essentieel om de kwaliteit hoog te kunnen houden en optimaal te genieten van de voordelen die beide materialen hebben.

Warmte en isolatie

Je koopt een dekbed niet alleen voor de winter maar ook voor andere seizoenen. Waarbij je zowel verzekerd wilt zijn van warmte als voldoende ventilatie wat zorgt voor koelte tijdens de zomer of het voorjaar. Daarin zit tussen eenden- en ganzendons absoluut een verschil. Door de hogere dichtheid van eendendons isoleert deze beter. Wat zeker tijdens de koudere maanden belangrijk is. Maar voor de warmere maanden ben je beter af met ganzendons. Het materiaal is namelijk in staat om zowel goed te isoleren tegen kou als ventileren tegen de warmte.

Er zijn dus genoeg redenen om voor eendendons of ganzendons te kiezen. Ze hebben elk hun voor- en nadelen. Waar ganzendons minder gewicht heeft, biedt eendendons een hogere dichtheid van het dons. Maar heeft ganzendons weer een hogere isolatie en ventilatiewaarde. Waardoor het dekbed te gebruiken is tijdens meerdere seizoenen. In beide gevallen moet het dons regelmatig luchten.

Goed om te weten over eenden dons en ganzendons

Als je voor eenden- of ganzendons kiest, is het goed te weten op welke manieren je de kwaliteit van een dekbed hoog kunt houden. Je moet een dekbed van dons bijvoorbeeld niet wassen in een van de gebruikelijke wasprogramma’s. Het is betere om een dekbed regelmatig te laten luchten en voor het reinigen te laten stomen.

Op een dekbed van dons kun je beter ook niet gaan zitten. Dit kan de kwaliteit van het dons en het plezier dat je van een dergelijk dekbed hebt behoorlijk beïnvloeden. Tot slot moet je op de hoogte zijn dat je een donzen dekbed niet kunt stofzuigen of kloppen. De kans dat het dons door het dek heen zak komen is namelijk groot.

Reden en voordelen genoeg om voor een eenden- of ganzendons dekbed te kiezen! Ze bieden je beide immers optimaal comfort tijdens de momenten dat je dan nodig hebt en zijn makkelijk te onderhouden!

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *