De beste elektrische dekens voor een warme nachtrust
Ben je op zoek naar een elektrische deken? Je bent niet de enige. Steeds meer mensen hebben er een in huis. Het is een mooie aanvulling op je beddengoed tijdens de wintermaanden. Want zeg nou zelf, wie wil er niet warm de winter doorkomen zonder al te hoge stookkosten? Ik vertel je hieronder alles wat je moet weten over deze warme deken en heb de vijf beste voor je geselecteerd. Zo kom ook jij goed de winter door.
Inhoudsopgave
- Wat is een elektrische deken?
- Welke soorten elektrische dekens zijn er?
- Voor wie is een elektrische deken geschikt?
- Waar kan ik een elektrische deken gebruiken?
- Waar let je op bij het kopen van een elektrische deken?
- De voordelen van een elektrische deken
- Wat zijn de nadelen van een elektrische deken?
- De beste elektrische dekens
Wat is een elektrische deken?
Eigenlijk zegt de naam het al. Een elektrische deken is een deken dat uit meerdere lagen bestaat die worden verwarmd met behulp van stroom. Vrijwel alle elektrische dekens beschikken dan ook over een stekker en een schakelaar waarmee je de temperatuur naar smaak kunt regelen. Zo stap je tijdens de wintermaanden in een heerlijk voorverwarmd bed.
Welke soorten elektrische dekens zijn er?
Er zijn verschillende soorten elektrische dekens, maar welke moet je kiezen? De verwarmingsdeken die je op een gewoon dekbed kunt leggen en waaronder je slaapt, komt in Nederland en België bijna niet voor. In Nederland heb je keuze uit twee verschillende elektrische dekens: een boven- of onderdeken.
Elektrische boven- en onderdeken
Een elektrische bovendeken is een dekbed dat je bovenop het onderlaken legt. Deze warme dekens zijn minder makkelijk in het gebruik, omdat je ze voor het slapen van het bed moet halen. Daardoor worden ze ook minder verkocht. Een elektrische onderdeken leg je tussen het hoeslaken en het matras. Deze kun je wel de hele nacht laten liggen. Het is belangrijk dat je de deken gelijkmatig over je matras spreidt en dat het snoer zich ter hoogte van je schouder bevindt. Ze worden vaker verkocht en zijn makkelijk in gebruik.
Voor wie is een elektrische deken geschikt?
Bijna iedere volwassenen kan een elektrische deken gebruiken in de koude wintermaanden, maar de deken is vooral geschikt voor mensen met klachten als:
- Artritis en fibromyalgie
- Spierpijn
- Slapeloosheid
- Spanning
- Allergieën
- Sinusitis
- Postpoliosyndroom
- Raynaudfenomeen vaataandoeningen
Let op: een elektrische deken is niet geschikt voor kinderen. Gebruik het daarom nooit als je een baby of een klein kind in de kamer hebt. Kinderhuidjes zijn zeer kwetsbaar en grotere kinderen kunnen met de schakelaar gaan spelen. Ook voor huisdieren is deze speciale deken ongeschikt. Een hond of kat kan ongewild met de nagels de kabels beschadigen.
De elektrische dekens verlichten pijnen die gepaard gaan met diverse klachten[bron]. Uit onderzoek blijkt ook dat ongeveer een kwart van iedereen die een warme deken koopt, dit om therapeutische redenen doet.
Waar kan ik een elektrische deken gebruiken?
Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar een elektrische deken kun je gerust ook op andere ondergronden gebruiken dan een matras. Denk bijvoorbeeld aan de bank of vloer. Zie je jezelf al liggen voor de openhaard of onder de kerstboom? Houd er wel rekening mee dat water en elektriciteit een gevaarlijke combinatie zijn. Een waterbed is daarom niet geschikt als ondergrond voor deze deken.
Waar let je op bij het kopen van een elektrische deken?
Hoe weet ik of de elektrische deken veilig is? Welk materiaal is het beste en kun je de temperatuur ook instellen? Ik kan mij goed voorstellen dat je met veel vragen zit. Mijn advies is om te letten op de volgende productspecificaties bij het maken van de juiste keuze:
1. Materiaal
Een elektrische deken is verkrijgbaar in verschillende materialen. De bekendste zijn polyester, katoen en teddy. Elk materiaal heeft zowel voor- als nadelen.
Polyester is bijvoorbeeld duurzaam, niet zwaar en vochtbestendig, maar voelt daarentegen wel stugger aan. Ook heeft een minder ademende functie, waardoor je snel gaat zweten. Katoen biedt een grote opname van het lichaamsvocht, is sterk en ademend, maar koelt daardoor ook sneller af en is schimmelgevoeliger. Dan heb je nog het materiaal Teddy. Dat voelt zacht aan en houdt de warmte goed vast. Net zoals katoen, neemt ook Teddy het lichaamsvocht op, waardoor de deken na het wassen langer moet drogen. Er zijn ook dekens die uit meerdere lagen bestaan, waarbij de ene kant van wol is en de andere kant van katoen.
2. Wasbaar
Water en elektriciteit gaan over het algemeen niet samen. Toch zijn er ook elektrische dekens die je kunt wassen. Vooral als je van plan bent om het intensief te gebruiken, is het verstandig om een elektrische deken te kopen die wasmachine bestendig is. Zo kun je hem eenvoudig reinigen en er jarenlang plezier van hebben.
3. Automatische uitschakeling
In bed liggen op een deken waar elektriciteit doorstroomt. Dat klinkt niet iedereen veilig in de oren. Maar, als het niet veilig zou zijn, dan wordt het ook niet verkocht. Veel dekens zijn beveiligd, waardoor ze automatisch uitschakelen als er een draadbreuk in de deken is ontstaan, of als er vloeistof bij de bedrading komt. Kijk daarom altijd bij de specificaties of de deken over een automatische uitschakeling beschikt. Sommige modellen bieden een timer voor de automatische uitschakeling.
4. Temperatuurbeveiliging
Als het om veiligheid gaat, dan is temperatuurbeveiliging een belangrijk onderdeel om op te letten. Met deze functionaliteit zorgt de elektrische deken ervoor dat het niet warmer wordt, dan de temperatuur die je hebt ingesteld.
5. Fast heat
Sommige elektrische dekens beschikken over de functie fast heat. Dat betekent dat het bed heel snel wordt voorverwarmd. Wil je meteen in een warm bed stappen als je gaat slapen? Dan is deze snelle verwarmingsmogelijkheid een fijne optie.
6. Een- of tweepersoonsdekbed
Beschik je over een een- of tweepersoonsbed? Wil je de deken met je partner delen of liever niet? Niet iedereen heeft dezelfde wensen als het gaat om temperatuur in bed. Dit zijn dingen die je voor je aankoop voor jezelf moet afwegen. Het zou zonde zijn om een tweepersoonsdeken te kopen, als je partner hiervan niet is gecharmeerd of van een warmer bed houdt dan jij.
7. Voetenwarmte apart instelbaar
Wist je dat sommige elektrische dekens een optie hebben om voetenwarmte apart in te stellen? De kouden voeten zijn met deze optie verledentijd.
8. Veiligheidscertificaten
Als je elektrische apparaten koopt, dan is het altijd goed om te letten op de veiligheidscertificaten. Wil je een elektrische deken kopen, let hier dan ook op. In Europa moeten de warme dekens aan bepaalde veiligheidsstandaarden voldoen, deze worden uitgedrukt met de letters CE. Het CE-certificaat is verplicht en bewijst dat een artikel de veiligheidstests heeft doorstaan. Ook toont het label aan dat het geen bedreiging vormt voor de gezondheid.
De voordelen van een elektrische deken
Elektrische dekens hebben een hoop voordelen. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rijtje:
- Minder huisstofmijt: een aantal wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van elektrische deken gedurende maand huisstofmijt tot wel 50% kan terugdringen. Mocht je hiervoor allergisch zijn, dan heeft deze aankoop een positief effect.
- Energiebesparend: een eenpersoons elektrische deken gebruikt ongeveer 60 watt en een tweepersoons deken het dubbele. Dit scheelt in stookkosten van het huis. Na 3 uur gaan veel dekens vanzelf uit. Wil je dit ook? Let dan wel op een timeroptie.
- Verdeelt warmte gelijkmatig: een elektrische deken verdeelt het warmte gelijkmatig over het oppervlak. Ook bieden een aantal dekens de mogelijkheid tot een voetenwarmer. Dit maakt dat je niet steeds meer en meer lagen dekens op het bed hoeft te leggen in de winter.
Wat zijn de nadelen van een elektrische deken?
Hoewel de elektrische dekens veel voordelen kent, heeft het ook enkele nadelen:
- Brandgevaar: hoe klein het brandgevaar ook kan zijn, elk elektrisch apparaat kan brand veroorzaken. Daarop is een elektrische deken helaas geen uitzondering. Let daarom altijd op het CE-certificaat en automatische uitschakeling.
- Slijtage: de kabels kunnen slijten. Om dit te voorkomen, is het verstandig om regelmatig even de deken te controleren of alle kabels nog intact zijn. Zo voorkom je kortsluiting. De Brandweer adviseert een elektrische deken na ongeveer 7 jaar te vervangen.
De beste elektrische dekens
Dit zijn veel aspecten waar je de keuze voor een goede elektrische deken op kunt baseren. Het zoeken naar een goed product kost even wat tijd, maar zo voorkom je wel een miskoop. Om je op weg te helpen heb ik de vijf beste elektrische onderdekens voor je geselecteerd.
De elektrische onderdeken: BEMM
De elektrische onderdeken van BEMM heeft 5 verschillende warmtestanden, een timerfunctie en een beveiliging tegen oververhitting. De opwarmtijd bedraagt ook nog eens slechts vijf minuten. En dat allemaal tegen een aantrekkelijke prijs. Ben je van plan om dit product veel te gebruiken, dan kan deze ook in de wasmachine zodat het mooi en fris blijft.
De zuinige elektrische onderdeken: Inventum HN197V
Deze elektrische onderdeken kent 9 warmtestanden en is onderverdeeld in twee zones: een lichaams- en voetenverwarmer. Per zone kun je op een eenvoudige manier een warmtestand kiezen. Ook is de deken voorzien van een antibacteriële coating, waardoor het hygiënischer en ook wasbaar is. En, als kers op de taart, beschikt het over een eco control functie. Zo kun je op een eenvoudige manier het verbruik aflezen in kWh. Toch wel handig als je wilt weten hoeveel je aan stookkosten bespaart.
De elektrische onderdeken met goede reviews: Inventum HN136I
Ondanks dat deze elektrische onderdeken niet over een optie automatisch uitschakelen beschikt, krijgt dit product heel wat positieve reviews. Het is een goed product dat werkt naar behoren en ook verkrijgbaar is voor een tweepersoonsmatras. Maar, houd er rekening mee dat je het elektrische deken eerst moet uitschakelen voor je echt gaat slapen.
De stof van deze deken is voorzien van een antibacteriële coating. Dit vermindert de bacterieontwikkeling en hygiënischer is. Daarbij zijn er zilver ionen toegevoegd in het materiaal, voor extra hygiëne en frisheid. Heb je een huisstofmijtallergie? Dan is deze hygiënische deken echt een aanrader.
De meest voordelige elektrische deken: AEG WUB 5647
De elektrische onderdeken van WUB 5647 van AEG zorgt voor prettige nachtrust. De deken beschikt over drie verschillende standen, een veiligheidssysteem met oververhittingsbescherming en schakelt automatisch uit na 8 uur verwarmen. Je kunt deze deken daarom onbezorgd aanlaten terwijl je in een warm bed in slaap valt. Daarbij zijn de reviews erg positief, maar wel met de opmerking dat de aansluiting niet op de meest ideale plek zit. Een mooi product voor de kleine portemonnee.
De keuze voor een elektrische onderdeken is oneindig, maar toch zijn er een aantal punten waarop je moet letten bij deze aankoop, zoals veiligheid. Heb je eenmaal de elektrische deken binnen? Dan slaap je zelfs tijdens de koudste winternachten heerlijk. Deze deken verbetert niet alleen je nachtrust, maar kan ook de nodige energie besparen en zelfs spierpijn verlichten.
En, weet je al welke deken jij gaat aanschaffen? Laat het mij hieronder weten!