Goed om te weten: Hoe wordt een kussen gemaakt?

Goed om te weten: Hoe wordt een kussen gemaakt?

Iedereen maakt gebruik van een of meerdere kussens. Er zijn er vele van te krijgen. Maar waar we eigenlijk nooit bij stil staan is de vraag hoe een kussen eigenlijk gemaakt wordt. Daarom kan je in deze blog alles lezen over het maken van een kussen.

De benodigdheden

Wanneer een kussen gemaakt moet worden is het belangrijk om alle materialen voor het maken van het kussen in huis te hebben. Een goede voorbereiding is altijd al het halve werk. Daarom is het slim om van tevoren te bekijken welke materialen ervoor nodig zijn. Voor het maken van een kussen is nodig:

  • Stof voor het maken van de zak
  • Naaimachine en garen
  • Een label
  • Dons om het kussen te vullen

Het maken van de zak

Voor het maken van de zak voor het kussen heb je een stuk stof nodig dat aan twee zijden wordt vast gestikt. Een zijde blijft open om het kussen af te kunnen vullen met dons, of een ander vulmiddel dat voor het maken van het kussen gebruikt wordt. Wanneer het dons in het kussen zit wordt de laatste zijde dicht gemaakt en het label wordt bevestigd

Het voorbereiden van het dons

Het dons dat in een kussen moet komen wordt eerst verwarmd waardoor de veren lekker zacht worden. Deze zelfde machine sorteert de veren en haalt de kapotte veren eruit. Ook zal deze machine het dons scheiden van de veren. Met deze sorteer techniek ben je er zeker van dat je altijd een lekker zacht kussen hebt met de best denkbare kwaliteit dons erin.

Welke soort vulling voor een kussen zijn er allemaal?

Wanneer je een sloop hebt gemaakt is het natuurlijk niet een geschreven regel dat je dan dons in het kussen stopt. Je zou bijvoorbeeld ook synthetisch schuim, veren, dons, kapok of wol kunnen gebruiken om het kussen mee te vullen.

Waar moet een goed kussen aan voldoen?

Wanneer je voor een hard of zacht kussen kiest heeft dat alles te maken met een persoonlijke voorkeur. Over het algemeen kiest iemand die op zijn buik of rug slaapt vaak voor een zachter kussen. Wanneer iemand op zijn zij slaapt valt de keuze veel vaker op een wat harder kussen.

Waar let je op bij het kopen van een nieuw kussen?

Wanneer je eraan toe bent om een nieuw hoofdkussen aan te schaffen zijn er een paar dingen waar je echt rekening zou moeten houden:

  • De houding waar je in slaapt
  • De hardheid van je matras
  • Persoonlijke lichamelijke kenmerken, let hierbij op de hoeveelheid van transpireren en allergieën waar je mee bekend bent.
  • Je persoonlijke voorkeur voor het wel of niet kunnen vormen van je kussen

Eigenlijk is de keuze voor het meest geschikte hoofdkussen een keuze die heel vele te maken heeft met een bepaalde persoonlijke voorkeur en een aantal persoonlijke lichamelijke kenmerken die meespelen bij het soort kussen dat je koopt. Het is dan ook niet meteen op voorhand te zeggen welk kussen je het best zou kunnen kiezen.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *