Hoeslaken, katoen, satijn of wat anders?

Hoeslaken, katoen, satijn of wat anders?

Goed slapen is erg belangrijk. Wanneer je ligt te woelen in bed omdat je de slaap niet kan vatten, is het verstandig om na te gaan of je hoeslaken je voldoende comfort geeft. Goed slapen begint met een juiste pyjama en het juiste beddengoed.

Bedenk wat je wilt

Heb jij je hoeslaken uitgekozen omdat de kleur zo mooi staat bij je dekbedovertrek of omdat je weet dat het materiaal waarvan het gemaakt is, voldoet aan jouw wensen? Veel mensen maken de fout om te kiezen voor uiterlijk en vergeten het belang van het materiaal.

Probeer er eerst achter te komen welke eisen je stelt aan je hoeslaken en voor welk jaargetijde het is. In de zomer zweet je waarschijnlijk meer dan in de winter. Terwijl je het in de winter misschien wel eerder koud hebt. Dit zijn punten waar je rekening mee moet houden voor de juiste keuze.

Bedenk ook of je het prettig vindt dat je hoeslaken strak om je matras ligt, zonder kreukels en plooien. Vind je een zacht aanvoelend hoeslaken fijn om te slapen of houd je meer van een wat steviger materiaal. Zorg in ieder geval dat je de juiste maat kiest voor je hoeslakens.

Katoen voert de boventoon

Haast alle hoeslakens zijn gemaakt van katoen, soms is er een ander materiaal toegevoegd. Dat het merendeel van katoen gemaakt wordt, heeft een reden. Katoen heeft namelijk de eigenschap dat het vocht opneemt. Als je veel zweet is het dus van belang dat je hoeslaken hiervan gemaakt is.

Het is een natuurlijk materiaal en ademt. Het voelt zacht aan, maar is erg sterk. Kortom, het heeft veel goede eigenschappen en dit is ook de reden dat het veelvuldig gebruikt wordt. Jersey, badstof, satijn en flanel zijn manieren hoe het katoen geweven wordt, maar geen materialen.

Door de manier van weven krijgt katoen wel ander uiterlijk en andere eigenschappen. Dit zijn punten waar je goed op moet letten bij het aanschaffen van je hoeslaken.

Zonder plooien met jersey

Jersey is gebreid katoen. Hierdoor ontstaat een elastisch materiaal met de goede eigenschappen van katoen. Het neemt vocht op en voelt zacht aan. Doordat het elastisch is, kun je het zonder plooien om je matras heen doen.

Lekker warm met flanel

Een flanellen onderlaken is meestal van katoen gemaakt en door de extra bewerking van het weefsel heeft het de eigenschap dat het zacht en warm aanvoelt. Ben je iemand die altijd koude voeten heeft dan is dit een goede keus.

Zacht en soepel met katoensatijn

Katoensatijn wordt vaak verward met satijn. Het is beide geen materiaal, maar de manier hoe het geweven is. Wat we satijn noemen, wordt meestal van polyester gemaakt. Dit is een synthetische stof. Dit heeft hele andere eigenschappen als katoensatijn en het is belangrijk dat je hierop let.

Een katoensatijnen hoeslaken heeft door de manier van weven een doffe en een glanzende kant. Hierdoor heeft het een luxe uitstraling. Het voelt zacht aan en valt soepel. Houd je van een koel hoeslaken waar geen stretch inzit dan is dit materiaal zeer geschikt voor je.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *