Hoeveel slaap hebben wij eigenlijk nodig?

Hoeveel slaap hebben wij eigenlijk nodig?

Het is algemeen bekend dat je aan een paar uurtjes slaap niet genoeg hebt op een nacht. Om maximaal op te kunnen laden moet je toch wel wat langer slapen. Hoeveel slaap heb je dan nodig? In deze blog lees je daar neer over.

Hoeveel slaap je nodig hebt per etmaal is per leeftijdscategorie verschillend. We gaan hier per leeftijdscategorie wat dieper op in. Zo zal je al snel zien dat jongvolwassenen meer slaap nodig hebben dan volwassen mensen.

Baby’s van 1-4 weken

Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 15 tot 16 uur per dag. Dit doen ze over het algemeen in kortere periodes met een duur van 2 tot 4 uur. Ze hebben dan nog geen slaappatroon en het bioritme is nog niet aangepast aan een dag en nacht ritme.

Baby’s van 1-4 maanden

Wanneer een baby 6 weken oud is begint het een slaappatroon te ontwikkelen. Je zal dan al snel merken dat er een soort van dag en nacht ritme aan het ontstaan is. De langste slaapperiode zal tussen de 4 en 6 uur zijn. Dat komt meestal in de avond voor.

Baby’s van 4-12 maanden

Vanaf een maand of 6 is het mogelijk de dutjes op de dag geleidelijk terug te brengen van 3 dutjes naar 2 dutjes. Je zal dan al snel merken dat het doorslapen in de nacht steeds vaker voor zal komen.

Dreumesen en Peuters

Na 1,5 jaar zal uw dreumes het ochtenddutje over gaan slaan. Dan is er alleen nog een middag dutje van ongeveer 2 uur. Dreumesen en Peuters gaan vaak tussen 19 en 20 uur naar bed en worden dan in de ochtend tussen 6 en 8 weer wakker.

Kleuters

Kleuters slapen gemiddeld zo een 10-12 uur per etmaal. Kleuters kunnen tot een jaar of 5 nog een middagdutje doen, al zal je wel merken dat de middag dutjes steeds korter worden.

Schoolkinderen

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar slapen gemiddeld tussen de 10 en 11 uur in slaap. Een goede nachtrust is heel erg belangrijk bij de ontwikkeling van de kinderen. Een slechte nachtrust kan zorgen voor overgewicht en kunnen minder goed leren.

Pubers van 12-18 jaar

Bij pubers is een goede nachtrust van belang. Je zal alleen wel zien dat het slaapblok verschuift. Zo zijn pubers vaak moeilijker uit bed te krijgen in de ochtend en minder makkelijk in bed te krijgen. Tieners hebben gemiddeld 9 uur slaap nodig per etmaal.

Volwassenen

Volwassenen slapen gemiddeld 7 tot 8 uur per etmaal. Een volwassen persoon valt gemiddeld na een minuut of 20 in slaap. In de nacht heb je ongemerkt 2 tot 3 slaaponderbrekingen. Deze duren maar kort en herinner je je niet.

Oudere of bejaarde mensen

Bejaarde mensen slapen net als volwassen mensen tussen de 7 tot 8 uur per etmaal. Je zal wel zien dat bejaarde mensen naar mate ze nog ouder worden steeds minder slaap nodig zullen hebben. Oudere mensen zijn dan ook vaak vroeg wakker en gaan vaak laat naar bed.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *