De beste tips tegen een jetlag

De beste tips tegen een jetlag

Je kent het vast: heb je eindelijk vakantie, kom je aan op jouw geweldige bestemming en dan krijg je last van jetlag. Zo vervelend! Helemaal voorkomen kun je het helaas niet, maar we hebben wel tips voor je om het op z’n minst te verminderen.

Wat is een jetlag?

Bij een jetlag is je normale slaap-waakritme verstoord. Dit komt omdat je verschillende tijdszones passeerde, waardoor je biologische klok van streek raakt. Op zich natuurlijk niet gek. Je lichaam moet opeens op heel andere tijden eten en slapen, je zou voor minder in de war raken. ?

Als je naar het oosten vliegt, heb je meer kans op een jetlag. Dan reis je namelijk met de tijd me, zodat je dag korter wordt. Eigenlijk moet je bij een jetlag voor elk uur tijdsverschil een dag tellen om weer te herstellen. Vlieg je naar een land dat drie uur tijdsverschil heeft met Nederland? Reken er dan op dat je drie dagen moet wennen.

Wat zijn de symptomen van een jetlag?

  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Verwardheid
  • Concentratieproblemen
  • Maag- en darmklachten
  • Hoofdpijn
  • Veel zweten
  • Verlies van eetlust of honger op ‘rare’ tijden
  • Opgezette benen en voeten

Tips tegen een jetlag

Je wilt uiteraard vooral weten hoe je die vervelende jetlag zoveel mogelijk kunt inperken.

Verander voor je vakantie jouw ritme

Begin al voordat je op vakantie gaat met je slaapritme aan te passen. Ga elke avond net wat vroeger/later naar bed en pas ook je eetritme aan. Vind je het moeilijk om in te schatten wanneer je hiermee moet beginnen of hoeveel je het telkens moet opschuiven? Er zijn jetlag rooster apps die je hiermee kunnen helpen.

Begin ontspannen aan je reis

Dit lijkt nogal voor de hand liggend, maar toch blijkt het in praktijk vaak moeilijk. Op reis gaan brengt meestal stress met zich mee. Die ontstaat vooral door te laat beginnen met inpakken of verzekeringen checken en aan de late kant naar het vliegveld vertrekken. Zorg er dus voor dat je goed op tijd je koffers inpakt, alle papieren klaarlegt en op de dag zelf ruim van te voren naar het vliegveld rijdt.

Vertrek uitgerust op reis

Ga tijdig naar bed op de dag voor vertrek, zodat je voldoende slaap krijgt. Drink die dag geen alcohol en ook niet voor, tijdens of vlak na je vlucht. Kijk daarnaast uit met koffie of andere cafeïnehoudende dranken. Niet alleen verstoren ze jouw slaap, je wordt ook gevoeliger voor stress.

Drink voldoende

Je verliest extra veel vocht tijdens het vliegen vanwege de luchtdruk in de cabine. Uitdroging verergert je jetlag aanzienlijk, drink dus voldoende water.

Beweeg

Blijf niet een hele vlucht stilzitten, maar loop regelmatig even door het gangpad of doe wat rekoefeningen. Dit voorkomt trombose en je komt fitter en minder stijf aan op de plaats van bestemming.

Schakel zo snel mogelijk over

Stel tijdens je vlucht je horloge al in op het lokale uur. Het helpt je aan te passen aan de nieuwe tijd, omdat je niet steeds gewezen wordt op je ‘normale’ tijd. Krijg je honger op de oude tijd, eet dan iets lichts en probeer pas een maaltijd te nuttigen op de lokale etenstijd.

Vlieg overdag

Uit onderzoek blijkt dat je beter overdag vliegt naar een andere tijdszone. Dat komt omdat je zo de minste slaapuren mist. Bovendien kun je ’s nachts gewoon lekker in je hotelbed slapen.

Ga naar buiten

Ben je op jouw vakantiebestemming, ga dan eerst even naar buiten. De zon zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Melatonine is het hormoon dat je moe maakt. Loop je dus een tijdje in de zon, dan blijf je makkelijker wakker.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *