De vele mogelijkheden van een (kersen)pitkussen

De vele mogelijkheden van een (kersen)pitkussen

Kersen

Je hebt ze vast al wel een keertje ergens zien liggen: kersenpitkussens. Kleine rechthoeken, vierkanten, U-vormen of soms zelfs knuffels gevuld met kersenpitten. Ze worden al heel lang gebruikt om de koude nachten in bed – of avonden op de bank – aangenamer te maken. Maar ze hebben nog veel meer mogelijkheden!

Waar kun je een kersenpitkussen voor gebruiken?

Natuurlijk is een kersenpitkussen de ideale koukleumknuffel. Het houdt je warm op de bank en in bed. Maar ze hebben nog veel meer mogelijkheden:

 • Bij spanning in je spieren, pijn in je nek, schouders of rug kan een kersenpitkussen verlichting geven. De warmte zet je bloedvaten open, wat zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en herstellen spieren sneller.
 • Na een lange, drukke en vermoeiende dag kan een kersenpitkussen je helpen ontspannen.
 • Bij menstruatieklachten (of andere buikpijnen) kan de warmte van een kersenpitkussen de pijn verminderen.
 • Een kersenpitkussen is niet alleen warm te gebruiken. Bij een verstuiking of ontsteking kan het net verkoeling brengen als koud kompres. Leg je kersenpitkussen hiervoor even in de diepvries of een tijd in de koelkast.
 • Ook bij hoofdpijn en migraine voelt een koud kersenpitkussen vaak erg fijn.

De voordelen van een kersenpitkussen

 • Houdt de warmte lang vast.
 • Als het is afgekoeld onttrekt het geen lichaamswarmte.
 • Ze zijn snel op te warmen.
 • Zowel warm als koud te gebruiken.
 • Duurzaam.
 • Goedkoop in aanschaf.
 • Milieuvriendelijk.
 • Kan niet lekken, wat bij een kruik wel kan.
 • Verkrijgbaar in verschillende vormen, waardoor je altijd een geschikt kussen vindt, zoals bijvoorbeeld een U-vormig kersenpitkussen voor in je nek.

Pittenkussen zonder geur

Hou je niet van de geur van een kersenpitkussen? Of vind je misschien de pitten te grof aanvoelen? Dan kun je ook kijken naar alternatieven. Tarwekussens en lijnzaadkussens zijn beiden pitkussens die vanwege de kleinere korrel zachter aanvoelen. Ze sluiten om die reden ook net wat fijner aan op je lichaam en blijven daardoor beter liggen. Dit wordt nog versterkt doordat lijnzaad- en tarwekussens zwaarder zijn. Het extra gewicht kan een nadeel zijn als je ze gebruikt bij pijn, zoals een kneuzing.

Mijn favoriete pittenzak

Pittenzak Met Pit!
Pittenzak Met Pit!

Zelf gebruik ik een pittenzak van het Nederlandse Met Pit! Deze kussens zijn gevuld met tarwe (geurloos) en worden in Nederland gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo koop je een duurzaam, lokaal product. Deze kussens zijn verkrijgbaar in verschillende leuke designs en maten vanaf circa €20, ik heb een okergeel model waar ik heel blij mee ben.

Zo warm je jouw pittenkussen veilig op

Ongeacht wat voor type pittenkussen je kiest, ze kunnen je veel warmte en verlichting geven. Maar als je ze niet op de correcte manier opwarmt, kan het fout gaan en brand veroorzaken. Daarom geven we je nog deze 6 tips!

 1. Verwijder altijd de hoes
  Steeds vaker worden kersenpitkussens verkocht in een leuke hoes of zelfs een knuffel. Verwijder deze altijd voordat je het in de magnetron plaatst.
 2. Maak je kussen licht vochtig
  Vernevel elke keer wat water over je kussen, zodat het niet uitdroogt.
 3. Leg het niet te lang in de magnetron
  Leg je kussen nooit langer dan de aangegeven tijd in de magnetron. Kies ook niet voor een hoger wattage.
 4. Blijf bij de magnetron staan
  Een pittenkussen kan snel overgaan van smeulen naar vlam vatten. Blijf dus altijd staan kijken, zodat je direct actie kunt ondernemen.
 5. Gooi een beschadigd kussen meteen weg
  Een kussen dat beschadigd is, mag je niet meer opwarmen. De kans dat het vuur vat wordt dan namelijk vele malen groter.
 6. Gebruik niet bij baby’s
  Een baby kan nog niet aangeven als iets te warm is of daarnaar handelen. Gebruik daarom geen kersenpitkussen bij je baby. Je kan wel het bedje voorverwarmen met een pittenkussen, maar verwijder het dan voordat je jouw baby in het bedje legt.

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *