Koud in bed: dit doe je eraan

Koud in bed: dit doe je eraan

Bibberend in bed liggen is om het zacht uit te drukken niet fijn. Bovendien kost het je jouw nachtrust. Voldoende reden dus om het meteen aan te pakken! Wij vertellen je in dit artikel niet alleen wat je eraan kunt doen, maar ook welke dingen je beter niet doet.

Koud in bed

Kies de juiste nachtkleding

Meer kleding aantrekken als je het koud hebt, klinkt natuurlijk logisch. Toch zijn er wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als het gaat over nachtkleding:

  • Vooral je voeten warmhouden is een goed idee. Dat zorgt namelijk niet alleen voor warme voeten, het helpt ook de rest van je lichaam op temperatuur te blijven.
  • Kies voor natuurlijke materialen. Deze zorgen voor een betere vochtregulatie.
  • Draag geen te strakke kleding, dat belemmert je bloedsomloop.
  • Tip: zet sloffen naast je bed. Als je dan ’s nachts uit bed komt, koelen je voeten niet helemaal af. Bovendien is het natuurlijk ook ’s ochtends prettig.

Zorg voor de juiste kamertemperatuur

Om goed te kunnen inslapen, is het prettig als je slaapkamer ongeveer 18 graden is. Het is niet nodig om de hele nacht je verwarming aan te laten staan, een warme kamer als je gaat slapen is voldoende.

Ga voor een elektrisch deken

Als je echt in een lekker warm bed wil stappen, kies er dan voor om je bed alvast op te warmen met een elektrisch deken. Ook met een warmwaterkruik of kersenpittenkussen kun je jouw bed voorverwarmen.

Flanel helpt je door de kou

Flanel is een aangename stof waarmee je jezelf makkelijk op temperatuur houdt. De keuze is ook groot: ga je voor een flanellen pyjama, flanellen hoeslakens of een flanellen dekbedovertrek?

Kies het juiste dekbed

Dekbedden heb je in alle klassen. Heb je het snel koud, dan kies je beter voor eentje met warmteklasse 2 (all year dekbed) of warmteklasse 1 (winterdekbed). Natuurlijk is ook een vierseizoenendekbed een goede keuze, hiermee kun je een heel jaar lang alle kanten uit.

Tip: een donzen dekbed houdt je lichaamswarmte het beste vast.

Kies hier beter niet voor als je het snel koud hebt in bed

  • Pocketverenmatras: rondom de pockets zitten open ruimtes. Dit zorgt voor een hele goede ventilatie, maar automatisch ook voor een frisser bed. Als je het snel koud hebt in bed, kies je beter voor een latexmatras of een schuimmatras.
  • Zijden of katoenen dekbed: het voordeel van zijde en katoen, is dat ze beiden goed ventileren. Maar hierdoor houden ze minder goed de warmte vast.
  • Verwarming aan en raam dicht: het klinkt misschien alsof dit net wel een goede keuze is, maar doe het toch beter niet. De verwarming zorgt er namelijk voor dat de lucht erg droog wordt. Als je daarnaast niet ventileert, wordt de luchtkwaliteit in je kamer snel minder. Moet je ’s nachts toch stoken in je slaapkamer? Laat dan je raam op een kiertje staan. Lig je in de tocht, waardoor dit niet kan? Plaats dan een bakje met water op de verwarming.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *