Hoe kan ik het beste mijn kussen wassen?

Hoe kan ik het beste mijn kussen wassen?

Kussen wassen

Is het nodig om je kussen te wassen? Hoe vaak moet dat dan? En hoe doe je dat het beste? Na het lezen van dit artikel zijn al je vragen over het wassen van je kussen beantwoord!

Moet mijn kussen gewassen worden?

Ja, je kussen moet zeker regelmatig gewassen worden, minimaal elke 3 tot 6 maanden. Heb je een huisstofmijtallergie? Dan kun je jouw kussen het beste 1 keer in de 2 maanden wassen. Je kussen wassen is nodig omdat je ’s nachts best veel zweet. Bovendien blijven er dode huidcellen en huidschilfers achter op je hoofdkussen. Dit zorgt ervoor dat het na een tijdje erg veel bacteriën en zelfs mogelijk schimmels bevat. Voor je gezondheid is het dus echt noodzakelijk om je kussen vaak genoeg te wassen.

Hoe moet ik mijn kussen wassen?

Hoe je jouw kussen het beste wast, hangt af van het materiaal.

Donzen of synthetisch kussen wassen

De meeste kussens mag je gewoon in de wasmachine stoppen op 60 graden. Check voor de zekerheid wel altijd het label van je kussen voordat je dit doet. Volg deze stappen:

 • Begin met de hoes/hoezen van je kussen te halen. Deze stop je los bij in de wasmachine.
 • Stop het kussen in je wasmachine. Passen er twee in je trommel? Dan is het beter om ze samen te wassen. Dit zorgt ervoor dat de wasmachine stabieler kan draaien (minder schudden).
 • Voeg wasmiddel toe, kies bij voorkeur voor fijn – of wolwasmiddel.
 • Zet de machine op een lange cyclus van 60 graden.
 • Laat na afloop het kussen nog een keer extra spoelen. Laat het hierna natuurlijk ook centrifugeren om zoveel mogelijk water te verwijderen.
 • Je kussen mag ook in de droger. Stel die in voor wol of fijne was en doe er bij voorkeur twee tennisballen bij, zo blijft het ‘opgeklopt’. Controleer regelmatig of je kussen droog is en schud het dan ook even op.

Traagschuim kussen wassen

Een traagschuim kussen mag niet in de wasmachine. Wel kun je die met de hand wassen:

 • Vul een emmer met warm water en voeg hier een klein beetje fijn- of wolwasmiddel aan toe.
 • Dompel het kussen onder.
 • Knijp zachtjes in je kussen, zo komt het vuil eruit.
 • Spoel daarna je hoofdkussen heel grondig uit onder de kraan.
 • Leg of hang het kussen te drogen.

Veren kussen wassen

Een veren kussen kan niet in de wasmachine, daardoor gaan de veren aan elkaar plakken. Wil je jouw veren kussen reinigen, dan breng je dit het beste naar de stomerij.

Latex kussen wassen

Latex mag niet nat worden, want dan kan het brokkelen. Wil je vlekken uit jouw kussen halen, dan kun je dit het beste doen met een licht vochtige doek en een mild wasmiddel.

Vlekken uit je kussen verwijderen

Het kan gebeuren dat je vlekken in je kussen krijgt die er niet uitkomen met een wasbeurt. We geven je daarom tips om de meest voorkomende vlekken uit je hoofdkussen te krijgen.

Bloedvlekken

Een redelijk recente bloedvlek komt er normaal uit in de wasmachine. Is de vlek al opgedroogd, dan kun je hiervoor waterstofperoxide gebruiken die je verdund met water. Laat dit ongeveer een uur intrekken en doe daarna je kussen in de wasmachine.

Gele vlekken

Gele vlekken ontstaan door transpiratie. Wil je deze verwijderen, was dan je hoofdkussen in de wasmachine met dit mengsel:

 • 1 kop vloeibaar wasmiddel (of breek een stuk af van een vaatwastablet)
 • ¾ kop schoonmaak soda
 • ½ kop witte azijn

Laat hierna je kussen nog een keer extra spoelen, zodat zeker alle resten verwijderd zijn.

Vetvlekken

Vaak smeer je jouw gezicht voor het slapen nog in met een voedende crème. De olie die daarin zit, trekt echter ook in jouw kussen. Om dit te verwijderen doe je afwasmiddel op de vlekken. Dit laat je een tijdje intrekken, waarna je jouw kussen grondig uitspoelt. 

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

One Reply to “Hoe kan ik het beste mijn kussen wassen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *