Wat is een latex matras?
Een latexmatras is een matras waarvan de kern uit latex bestaat. In vrijwel alle gevallen gaat het hierbij om een combinatie van natuurlatex en synthetische latex. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van een latex matras? Of wil je weten of dit het geschikte matras is voor jou? Dat lees je in dit artikel!
Wat is latex?
Er zijn twee soorten: natuur- en synthetische latex. Natuurlatex wordt gemaakt van het sap van de rubberboom. In deze boom zit een witte, melkachtige vloeistof. Dit is een mengsel van rubberdeeltjes en eiwitten in water. Hiervan maakt men dus latex. Synthetische latex wordt gemaakt van stoffen uit aardolie.
100% natuurlatex = niet wat je denkt
Een latex matras bestaat nooit voor 100% uit natuurlatex. Dat kan niet anders: natuurlatex is vloeibaar. Het aandeel natuurlatex scheelt heel erg van matras tot matras. Mocht je denken dat je snel op het label kunt zien wat je koopt, dan kom je bedrogen uit. De naamgeving is namelijk behoorlijk misleidend. Zo mag in Europa een matras al het label ‘100% natuurlatex’ krijgen als het daar voor 40% uit bestaat. In Zwitserland is men strenger, hier moet het aandeel minimaal 85% zijn. Goed uitkijken wat je koopt dus!
Voordelen van een latex matras
Het grootste voordeel van een latex matras, is het comfort. Latex is erg veerkrachtig, waardoor het een hele goed ondersteuning biedt. Het vormt zich prima naar jouw lichaamsvormen en werkt zo drukverlagend. Vanwege die eigenschap, is een latex matras altijd geschikt, ongeacht of je nu een rug-, zij- of buikslaper bent.
Ideaal bij draaiende partners
Word je gek van een partner die altijd rondjes ligt te draaien? Dan is een latex matras ideaal. Het heeft over het complete oppervlakte dezelfde eigenschappen. Hierdoor voel je vrijwel niets als je partner zich omdraait.
Antibacterieel
Huisstofmijt, schimmels en bacteriën zijn minder gek op latex matrassen: ze vinden er geen voedingsbodem. Fijn voor ons, want dit maakt het erg hygiënische matrassen, die gezondheidsproblemen helpen voorkomen en zorgen voor een allergievrije slaapomgeving.
Nadelen latex matras
Omdat een latex matras een gesloten celstructuur heeft, is de ventilatie minimaal. Daardoor zijn het warmere matrassen dan andere. Ben je nogal warmbloedig of heb je last van overmatig zweten? Dan is een latex matras wellicht minder geschikt voor jou.
Overigens geldt dit minder voor latex matrassen die volgens de Talalay methode zijn geproduceerd. Bij deze methode bootst men de open celstructuur van koudschuim na. Hierdoor wordt vocht beter afgevoerd en warmte beter gereguleerd dan bij een standaard latex matras. Daarnaast maakt het aandeel natuurlatex uit. Dit is poreuzer dan synthetische latex, waardoor het ook meer reguleert.
Dure grondstof
Een ander nadeel van latex matrassen is de relatief hoge prijs. Zeker matrassen met een hoog aandeel in natuurlatex zijn duur. Het sap uit de rubberboom halen is een arbeidsintensief proces. Bovendien kan het sap slechts één keer in de acht jaar worden gewonnen. Je begrijpt dat latex daarom een dure grondstof is.