Je matras omdraaien: wanneer is het nodig?
Moet je eigenlijk elk matras omdraaien of niet? En wat is het verschil tussen draaien en keren? Hoe weet je nu wat je moet doen en hoe vaak? Dat leggen we jou graag uit!
Wat is het verschil tussen je matras omkeren en omdraaien?
Matras omdraaien
Als je een matras draait, wissel je het voet- en hoofdeinde. Het matras blijft dus wel met dezelfde kant naar boven liggen.
Matras omkeren
Bij het omkeren van het matras wissel je net de boven- en onderkant.
Moet elk matras worden omgekeerd?
Nee, er zijn ook matrassen die niet kunnen worden omgekeerd. Zo kan je een niet-symmetrisch matras niet keren, omdat dan de eigenschappen niet langer hetzelfde zijn.
Traagschuimmatrassen kunnen nooit worden gekeerd. Deze zijn namelijk opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag bestaat uit traagschuim, wat zich naar jouw lichaam vormt. Uiteraard wil je dat deze laag altijd bovenaan ligt, anders is het positieve effect van je matras weg.
Bij vrijwel alle matrassen is het hoofd- en voeteinde wel symmetrisch. Een matras draaien kan dus zo goed als altijd.
Waarom zou je een matras keren en draaien?
Om kuilvorming te voorkomen, zodat je zo lang mogelijk van je matras kunt genieten, is het belangrijk om je matras te draaien en te keren. Zo belast je niet constant het matras op dezelfde punten en krijgen alle zones regelmatig de kans om weer te herstellen. Het zorgt ervoor dat het matras zijn veerkracht behoudt. Bovendien is het beter voor de lucht- en vochtcirculatie.
Hoe vaak moet je een matras draaien en keren?
Hoe vaak je dit het beste doet, is afhankelijk van het type matras, de kwaliteit van het matras en bijvoorbeeld je eigen gewicht. Het beste vraag je dit na op het moment dat je een matras koopt. Heb je al een matras en weet je het niet zeker? Dan kun je dit aanhouden:
- Schuimmatras: een matras van polyetherschuim is gevoelig voor kuilvorming. Om die reden draai en keer je dit het best elke 2 maanden. Andere schuimmatrassen, zoals koudschuim en latex draai en keer je het best elke 3 maanden.
- Pocketveren: de veren zelf verliezen niet makkelijk hun veerkracht en zijn dus niet gevoelig voor kuilvorming. Maar er zit altijd 1 of meerdere lagen schuim over je veren, waarbij wel kuilvorming ontstaat. Ook hierbij moet je polyetherschuim het vaakst draaien en keren, namelijk elke 3 maanden. Bij andere schuimlagen volstaat het om dit elke 6 maanden te doen.