Moe wakker worden: dit zijn de oorzaken
Vermoeidheid is een probleem dat groeit, steeds meer mensen worden regelmatig moe wakker. Niet alleen is dit erg vervelend, het kan ook verschillende problemen veroorzaken. Zo ben je vaker geïrriteerd, veroorzaakt het concentratieproblemen en je weerstand gaat omlaag. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken en we geven jou waar mogelijk tips.
Niet voldoende slapen
Het eerste dat je moet nakijken, is of je wel voldoende slaapt. Je kunt hier geen bepaald aantal uren aanhangen. Dat is namelijk voor iedereen anders. Hoewel 8 uur het gemiddelde is, zijn er ook mensen die na 6 uur al helemaal uitgeslapen zijn, terwijl anderen 10 uur nodig hebben. Je kunt makkelijk ontdekken of je te weinig slaapt: slaap je elke avond vlot in, slaap je – bijna – een hele nacht door en word je moe wakker? Ga er dan maar vanuit dat je meer uren moet doorbrengen in je bed. Probeer wat vroeger te gaan slapen en een vast patroon te creëren.
Slaapapneu
Bovenstaande – niet voldoende slapen – hoeft niet per definitie te kloppen. Soms lig je genoeg uren in je bed en heb je het idee ook de hele nacht te slapen, maar is dat niet correct. Word je echt heel vaak moe wakker en heb je het idee zo’n 8 uur per nacht te slapen? Dan is het wellicht verstandig om uit te sluiten dat je slaapapneu hebt. Bij slaapapneu stokt je adem om de zoveel tijd even. Je ontwaakt hierdoor elke keer kort, waarna je weer inslaapt. Vaak merk je niet eens dat je wakker bent geweest, maar je nachtrust is wel telkens verstoort.
Symptomen
De enige manier om uit te sluiten of het om slaapapneu gaat, is door een slaaponderzoek te doen. De meeste mensen met slaapapneu hebben last van de volgende zaken:
- Luid snurken, afgewisseld met ademstops.
- Onrustig slapen.
- Wakker worden met een gevoel van stikken.
- Nachtzweten.
- Pijnlijke keel en droge mond bij het ontwaken.
- Hoofdpijn bij het ontwaken.
- Moe wakker worden en een hele dag gebrek aan energie.
- Concentratieproblemen.
Andere slaapstoornissen
Niet alleen slaapapneu zorgt voor een verstoorde nachtrust, er zijn verschillende slaapstoornissen. De meest voorkomende zijn:
Heb je het vermoeden dat je een slaapstoornis hebt? Overleg dit dan altijd met je huisarts.
Gebrek aan brandstof
Een lichaam kan alleen goed functioneren als het voldoende brandstof krijgt. Schotel je jouw lichaam bijvoorbeeld alleen fast food voor of andere eenzijdige voeding? Dan merk je dat ook aan een gebrek aan energie en dus moe wakker worden. Wil je jezelf fitter voelen, eet dan voldoende groente, fruit en eiwitten. Kies voor trage koolhydraten en vermijd zoveel mogelijk (toegevoegde) suikers.
Vitamine- of mineralentekort
Een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen kan vermoeidheid veroorzaken. Omdat er erg veel verschillende vitamines en mineralen zijn waarbij een tekort voor moeheid kan zorgen, moet dit uitgesloten worden door een bloedonderzoek. Bij een tekort aan deze vitamines en mineralen is vermoeidheid een veelvoorkomende klacht:
- Vitamine B3, B5, B6 of B12
- IJzer
- Vitamine D
- Zink
- Magnesium
- Calcium
- Vitamine C
Tips om moe wakker worden tegen te gaan
- Begin je dag met een kop koffie of thee. Na 14.00 uur drink je beter geen cafeïnehoudende dranken meer. Ook alcohol laat je het beste zoveel mogelijk staan.
- Probeer overdag en voor het slapen te ontspannen. Ontspanningsoefeningen helpen hierbij.
- Eet een ontbijt dat rijk is aan eiwitten, zodat je brandstof hebt voor lange tijd.
- Hoewel een donkere slaapkamer helpt om beter in slaap te komen en goed te slapen, zorg je ’s ochtends best zo snel mogelijk voor een portie zonlicht of gebruik een wake up light als dat niet kan.
- Ga even naar buiten, zowel de buitenlucht als zon helpen om wakker te worden.
Tips voor je slaapkamer:
- Zorg voor een goed geluchte, donkere en niet te warme kamer.
- Kies voor beddengoed en nachtkleding van natuurlijke materialen.
- Neem geen schermen mee naar je slaapkamer. Ook een tv hoort hier eigenlijk niet thuis.
- Draai je wekker van je af. Zo zie je de tijd niet voorbij tikken en stoort het licht je niet.