Hoe kom ik aan nekpijn na het slapen, en hoe kom ik er vanaf?

Hoe kom ik aan nekpijn na het slapen, en hoe kom ik er vanaf?

Goeiemorgen! Tenminste, zolang je nog even stil bleef liggen. Maar je opende je ogen en ging vol goede moed rechtop zitten. Je wilde opzij kijken naar het raam, je nog snurkende partner, of je wekker. Dat ging niet volledig volgens plan: je bent wakker geworden met nekpijn! Hoe kom je aan een stijve nek na het slapen, en wat kun je doen om het te voorkomen en verhelpen?

Oorzaak 1: je slaapligging

Rug, buik, zij, zeester, of in de feuteushouding: we hebben allemaal een favoriete slaaphouding. En hoe lekker je ook denkt de liggen op je buik met je rechterknie opgetrokken, er zijn nou eenmaal een aantal houdingen die gezonder voor je rug en nek zijn dan andere.

Mensen die op hun buik slapen, ervaren vaker een stijve nek of pijn in hun schouders bij het wakker worden. De beste slaaphouding is op de rug, of op je zij, maar dat hangt ook af van hoe je hoofd op je kussen rust.

Je hoofd, nek en knieen moeten goed ondersteund worden, waardoor je nek en hoofd in het verlengde van je rug liggen. Een te hoog of laag kussen zorgt ervoor dat je uit balans raakt, en morgen misschien alleen naar links kunt kijken. Een ergonomisch kussen kan helpen, of laat je adviseren in een slaapwinkel.

Oorzaak 2: stress of overbelasting

Dat je wakker wordt met nekpijn, betekent niet altijd dat het aan je slaap heeft gelegen. Ook wat je overdag doet, heeft invloed op je spieren. Zo kan stress, tijdens je werk, in je persoonlijke leven, of tijdens een belabberd slecht seizoen van je favoriete voetbalclub, ervoor zorgen dat je verkrampt raakt. Ook het overdag overbelasten van spieren kan ervoor zorgen dat je minder soepel ontwaakt. Niet wat je wilt bereiken na die pittige, flexibele yogales waar je alles, en misschien zelf te veel, hebt gegeven.

Tips om nekpijn te voorkomen of verhelpen

  1. Zorg voor een goed kussen: je nekholte moet gevuld worden, en je kussen moet niet te hoog of laag zijn.
  2. Of je nou op je rug of zij slaapt, je wervelkolom zou in een rechte lijn moeten liggen.
  3. Vermijd slapen op je buik, hoe lekker dat ook kan zijn.
  4. Heb je ook overdag veel klachten, ga dan naar een fysiotherapeut. Misschien ligt het niet aan je slaap!
  5. Beweeg genoeg overdag. Luister wel naar je lichaam: overbelasting kan vaak net zo veel problemen met zich meebrengen dan te weinig bewegen.
  6. Werk je achter een bureau, zorg dan voor een gezonde zithouding.

Slaap lekker!

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *