Vijf tips voor als je niet kunt slapen

Vijf tips voor als je niet kunt slapen

Iedereen heeft het weleens, het zandmannetje Klaas Vaak komt maar niet langs met het slaapzand. Je ligt te draaien en te woelen in bed, zonder dat je echt slaap kunt vatten. De klok slaat 01.00 uur, 02.00 uur en voor je het weet gaat de wekker weer. Grrr. Weer een nacht slecht geslapen! Gelukkig hebben wij wat tips voor je zodat je snel in dromenland bent. 

Het is erg vervelend als je maar niet kunt slapen of last hebt van slapenloosheid. Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid; lichaam en geest hebben regelmatig een aantal uur slaap nodig om te herstellen. Het zorgt ervoor dat je beter kunt presteren op werk, dat je lekker in je vel zit, jezelf fit voelt en voor een beter humeur. Alleen maar positieve dingen dus! Kom maar op met die tips.

Verschoon je bed

Niets is zo lekker als een schoon bed. En, pas als je lekker ligt kun je ook goed slapen. Onderhoud je bed dan ook goed. Zorg ervoor dat je het bed regelmatig verschoont. Het advies is 1 keer per week. Misschien is dat wat vaak, maar je wilt dan ook niet weten wat er allemaal schuilgaat in je bed! Tijdens het verschonen van je slaapplek, is het goed om het matras of topper ook regelmatig om te draaien. Zo blijft het in goede conditie en voorkom je kuilvorming.

Zorg voor een goede slaaptemperatuur

Wist je dat een goede slaaptemperatuur rond de 15 graden is? Is jouw slaapkamer te warm of te koud? Dan kan dit een goede nachtrust in de weg staan. Zorg er daarnaast voor dat je de slaapkamer regelmatig even laat luchten door een raam open te zetten. Ook dit bevordert een goede nachtrust.

Piekeren? Noteer het!

Ik moet nog de rekeningen betalen. Morgen moet ik niet vergeten de zwarte ton buiten te zetten en ga zo maar door. We kennen het allemaal. Soms draaien onze hersenen overuren. Ben jij een piekeraar? Schrijf dan voor het slapen gaan even de dingen op die je niet mag vergeten. Zo staat het allemaal op papier en is het niet meer nodig om eraan te denken. Kun je weer met een gerust hart het bed in.

Stap even uit bed

In films zie je regelmatig dat er een glas warme melk wordt gedronken als een personage niet kan slapen. Dit doen ze niet voor niets. In melk zit calcium en dat helpt bij de opname van tryptofaan. Dit stofje is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine. Deze stof zorgt weer voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij de natuurlijke dag- en nachtritme. Het kan daarom helpen om even uit bed te stappen om melk te drinken, een bakje yoghurt te eten, een handje nootjes te pakken of van kaas te snoepen. Een minder goed idee is om voor chocolade of alcohol te kiezen. Dit zijn verleidelijke producten, maar ze zorgen er helaas voor dat je wakker blijft.

Ontspan!

Kun je niet slapen, omdat je zenuwachtig bent voor een grote presentatie of sollicitatiegesprek of is er iets anders waardoor je onrustig bent? Dan kan een ontspannende aroma helpen. Vul bijvoorbeeld een klein zakje met lavendel en leg het onder je kussen. Of was je beddengoed met een vleugje lavendelolie. Lavendel heeft bewezen kalmerend te werken.

Helpt dit niet, dan kan je altijd even een rustig muziekje opzetten en/of ademhalingsoefeningen doen. Ben je echt ten einde raad, dan kun je een (natuurlijk) slaapmiddel gebruiken, zoals melatonine of CBD-olie.

Heb je al zin om weer naar bed te gaan? Wij wel. Laat het zandmannetje maar komen! Welterusten.

Mocht je vaker last hebben van slapeloze nachten let dan op je cafeïne en alcohol gebruik, de ventilatie in je slaapkamer en zorg voor een goed slaapritme. Mocht dit geen effect hebben, neem dan contact op met je huisarts.

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *