Wat moet je doen met je oude matras?

Wat moet je doen met je oude matras?

Je hebt besloten dat je een nieuw matras gaat kopen. Maar wat moet je dan doen met je oude matras? Afhankelijk van de staat van je matras, kun je hem doneren, hergebruiken of recyclen.

Bij RetourMatras recyclen ze oude matrassen tot nieuwe grondstoffen

Doneer je matras

Is je matras nog in redelijk goede staat? Doneer het dan! Er zijn een hele hoop goede doelen die erg blij zijn met jouw gebruikte matras. Als je weet dat in Nederland ongeveer 40.000 daklozen leven, dan begrijp je waarom jouw oude matras een erg groot geschenk kan zijn voor een ander.

Informeer bij de plaatselijke kringloopwinkel of zij samenwerken met een goed doel. Ook kun je contact opnemen met het Leger des Heils of een opvangcentrum bij jou in de buurt.

Tip: informeer ook in je vrienden- en familiekring. Vaak zijn mensen die bijvoorbeeld op kamers gaan ook blij met je oude matras.

Lever je oude matras in

Bij heel veel winkels kan je jouw oude matras inleveren als je er een nieuw koopt. Zij leveren dan je nieuwe matras bij jou thuis af en nemen meteen je oude mee. De winkel in kwestie laat het matras daarna door een gespecialiseerd bedrijf recyclen. Makkelijk voor jou én goed voor het milieu.

Breng je versleten matras naar de milieustraat

Is je oude matras echt te versleten voor een tweede leven? En biedt de winkel waar je jouw nieuwe koopt niet de service om je oude mee te geven? Breng dan je matras naar de milieustraat. Daar slaan ze matrassen in aparte containers op, waarna ze worden aangeboden voor recycling.

Het recyclen van een oud matras

Veel van de matrassen die bij de milieustraat worden afgegeven en degenen die worden opgehaald door winkels, eindigen bij RetourMatras. Wist je dat maar liefst 80 tot 90 % van de matrasonderdelen kan worden hergebruikt? Zo worden de veren versmolten en krijgen op die manier een nieuw leven. Van het textiel maakt men bijvoorbeeld tassen en kleding. Het schuim wordt bij elkaar geperst en ook hiervan worden allerlei dingen gemaakt, zoals ondervloeren, valondergronden voor speeltuinen, isolatiemateriaal en turnmatten.

Zelf je afgedankte matras hergebruiken

Van het schuim wat in je oude matras zit, kun je ook zelf nieuwe dingen maken. Denk bijvoorbeeld aan een zitkussen, sierkussen of een mandje voor je hond. Als je inspiratie nodig hebt voor het hergebruiken van je matras, kijk dan op Pinterest. Daar vind je letterlijk duizenden ideeën! 

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *