Slaap lekker! Alles over je remslaap

Slaap lekker! Alles over je remslaap

Dat je niet de hele nacht even diep slaapt, heb je misschien afgelopen nacht wel gemerkt. Nog een beetje wakker liggen te woelen, jezelf wakker snurken of diep dromen: in je slaap ga je door verschillende fases. Een van de belangrijkste daarvan is de remslaap, ook wel de droomslaap genoemd. Wat gebeurt er allemaal in je brein en bed tijdens deze fase?

Wat is de REM-slaap?

REM staat voor “Rapid Eye Movement”, en is de slaapfase waarin je ogen snel bewegen. Het is de diepste van de vijf slaapfasen die we elke nacht doorlopen. Hoe lang je in deze fase bent, verschilt behoorlijk per leeftijd. Voor volwassen is het 20 tot 25% van de totale slaapperiode, en duurt het gemiddeld in totaal 90 tot 120 minuten. Bij jonge kinderen neemt de remslaap meer dan de helft van de slaaptijd in beslag.

Een “wakker” brein

Hoewel de remslaap je diepste slaap is, is het ook het moment waarop je hersenen het meest actief zijn. Bijna net zo actief als wanneer je wakker bent zelfs. Je verwerkt gedachten en emoties, en je droomt. En, tijdens de remslaap zijn we seksueel opgewonden.

Verlamde spieren

Je ademt in deze fase sneller en vaak onregelmatig. Tegelijkertijd vertraagt je hartslag en zakt je lichaamstemperatuur ongeveer een graad. Hoewel je ogen op dit moment het meest actief zijn, zijn je spieren verlamd. Dat gebeurt niet bij mensen met een remslaap gedragsstoornis, waardoor ze hun dromen in gewelddadige of opvallende wijze uiten.

Waar is de remslaap goed voor?

Overdag oogst je de voordelen van een goede remslaap. Een goede remslaap versterkt je geheugen en stimuleert de ontwikkeling van je centrale zenuwstelsel, wat vooral van belang is voor peuters.

Maar ook voor volwassenen is de remslaap belangrijk. Een goede remslaap wordt in verband gebracht met hogere creativiteit, en veel mensen produceren hun beste werk vlak nadat ze wakker worden. Mensen die tijdens een middagdutje in de remslaap weten te raken, zijn ook creatiever dan mensen die dit niet meemaken. Misschien een experiment om voor te stellen aan je werkgever.

Een tekort aan remslaap

Slaap je slecht? Dat zul je ook overdag merken. Als je te weinig remslaap krijgt, zal je incasseringsvermogen een stuk lager zijn. Ook wordt een tekort aan remslaap in verband gebracht met migraine en overgewicht. Des te meer reden om te zorgen voor een gezond slaapritme!

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *