Tips om een rustgevende slaapkamer in te richten

Tips om een rustgevende slaapkamer in te richten

De slaapkamer moet een oase van rust zijn. Je moet hier een goede nachtrust kunnen krijgen en weer opgewekt en vol energie wakker kunnen worden. Bekijk je eigen slaapkamer kritisch en zorg voor een rustgevende slaapkamer aan de hand van de volgende tien tips.

#1 De juiste verlichting

Felle en grote verlichting zorgen voor een visuele verstoring in de slaapkamer. De verkeerde verlichting kan zelfs de interne klok van het menselijk lichaam in de war schoppen. Je kan dan langer wakker liggen, zelfs nadat het licht uit is gezet.

In plaats van een grote lamp kan je er het beste voor kiezen om meerdere kleine lampen te plaatsen in de gehele kamer. Deze kunnen op verschillende hoogten worden geplaatst zoals: op een grote kast, op het nachtkastje en op een klein kastje in de hoek. Zo kan je enkel de lampen gebruiken die je echt nodig hebt. Een rustige lampenkamp die het meeste licht blokkeert is essentieel voor een goede nachtrust.

#2 Zachte kleuren

Je ben misschien wel gek op kleuren als appelgroen, blauw, felgeel en meer uit het oog springende kleuren, maar deze zijn voor de slaapkamer niet ideaal. Fellere kleuren kunnen gebruikt worden op plekken waar het goed is om energie en motivatie te behouden als kantoren, keukens en sportcomplexen. Aan het einde van een lange dag kunnen felle kleuren je afleiden en je kan er chagrijnig van worden.

Om een rustgevende en relaxende sfeer in de slaapkamer te creëren kan je de slaapkamer het beste vullen met rustige en zachte kleuren als grijs (de kleur van duiven), licht koraal, pastel roze en selderijgroen. Zorg er wel goed voor dat de kleuren niet met elkaar vloeken.

#3 Een goed bed

Deze is logisch: Koop het beste bed voor je lichaam. Ieder persoon heeft een ander idee over het perfecte bed voor de slaapkamer. Een slechte rug kan bijvoorbeeld een reden zijn om een stevig matras te kopen, terwijl andere mensen een voorkeur geven aan een zacht matras waar ze volledig in weg kunnen zinken. Koop een matras en bed dat geschikt is voor je lengte.

Een kleine vrouw slaapt misschien alleen in een eenpersoonsbed prima, maar als er een partner bijkomt is er een gebrek aan ruimte. Wees er zeker van dat er voor iedereen voldoende ruimte is (kinderen, partner, vriendjes, vriendinnetjes).

Was daarnaast het beddengoed minstens één keer per week en kleed het bed aan met kussens en dekens van verschillende formaten en dikten. Zo kan je tijdens warme nachten extra lagen makkelijk verwijderen zonder direct naakt te slapen. Tijdens de wintermaanden kan je lagen naar keuze toevoegen om de ideale temperatuur op de slaapkamer te behouden.

#4 Witte ruis

Witte ruis staat beter bekend als white noise en zijn zachte geluiden die je vaak continue kan horen. Je wen zo erg aan deze geluiden dat de hersenen ze niet meer opmerken. Dit kan bijvoorbeeld het hummen van de airconditioner, het getikt van een klok of het bubbelen van de filter in een aquarium.

Er bestaan elektronische apparaten die geluiden afspelen die onder white noise worden gerekend. Ze spelen cricket geluiden, geluiden van de zee en een water dat langzaam over de rotsen stroomt.

Deze geluiden zijn erg handig om andere geluiden die wel storend zijn (blaffen van honden, mensen in een andere kamer die aan het praten zijn, drukke buren, muziek, televisie etc.) te blokkeren. In plaats van een speciale machine kan je ook een cd-speler met rustgevende geluiden de nacht aanzetten. Zet deze niet te hard, het moet achtergrondgeluid blijven.

#5 Een leeshoek inrichten

Lezen is een rustige, vredige activiteit die bij de meeste mensen helpt om uit te rusten, de gedachten te verzetten en te relaxen. Lezen in een drukke omgeving kan er zelfs voor zorgen dat je toch rust vind in je eigen wereld.

Je kan in een ongebruikte hoek van de slaapkamer een hoek inrichten om te lezen in een relaxstoel. Wees er zeker van dat de stoel goed zit en dat je er tot rust kunt komen. Zodra je een hoek gemaakt hebt kan je er iedere nacht voor het slapen 10 minuten ontspannen met een boek. Gebruik de stoel niet om kleding overheen te gooien!

#6 Aromatherapie

Kalmerende geuren kunnen de sfeer in een slaapkamer positief beïnvloeden. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat sommige geuren als lavendel of jasmijn een kalmerend, relaxerend effect hebben. Je kan natuurlijk ook een geur kiezen waar je zelf gek op bent. Op deze manier kijkt je echt uit om tijd door te brengen in de slaapkamer.

Je kan tijdens het lezen een geurkaars aansteken, een klein beetje geurende olie op de kussenhoes sprankelen of een goed geurende handcrème voor het slapen gaan opsmeren. Let wel goed op met kaarsen in de slaapkamer wegens brandgevaar, ga nooit met een kaars aan op bed liggen. Elektrische oliebranders zijn eventueel een goede vervanging.

#7 Verduisterende gordijnen

Van alle punten in deze top tien is het ophangen van de juiste gordijnen een van de belangrijkste. Een verduisterde, donkere slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust.

Zonwerende en verduisterende gordijnen blokkeren het licht zodat je in de ochtend uit kunt slapen. Ze blokkeren ook lichten van auto’s, koplampen, lantaarnpalen en het licht dat altijd bij de buren brand. Als je overdag een powernap wilt doen of gewoon even wilt slapen kan je dit in een donkere slaapkamer doen. Zo heb je dag of nacht een donkere grot als slaapkamer waar je even tot rust kan komen.

#8 Rustige muziek

Muziek kan wonderen doen om de juiste sfeer te creëren in de slaapkamer. Het doel is om een rustgevende sfeer neer te zetten, kies hiervoor de juiste muziek. Ook al houdt je normaal gesproken van snoeiharde rock of metal, in de slaapkamer moet je kiezen voor muziek met een zachte beat. Jazz, klassiek, new age of geluid uit de natuur is zeer geschikt om de juiste sfeer neer te zetten.

Zorg dat het volume niet te hard staat en stel bij je muziekspeler in dat deze automatisch na bepaalde tijd weer uitgaat. Zachte geluiden kunnen je namelijk in slaap sussen, maar ook midden in de nacht weer wakker maken.

#9 Slaapkamer is enkel om te slapen

Zorg dat de slaapkamer een plek is waar je slaapt of echt tot rust kunt komen met een boek in je leeshoek. Als je andere activiteiten uit gaat voeren in de slaapkamer bestaat de kans dat je de slaapkamer gaat zien als een plek van activiteit en stress in plaats van een plek van rust.

Zorg dat alle fitnessspullen, kantoorbenodigdheden, computers en tablets, schoolboeken, televisies, snacks en kleding dat overal ligt verdwijnt uit de slaapkamer. Vervang deze spullen voor een goed boek, relaxte muziek en intimiteit met de partner.

#10 Rommelvrij gebied

Zorg dat er geen rommel in de slaapkamer rondslingert. Rommel kan afleiden, frustreren en stress opleveren. Allemaal emoties die zeker niet thuishoren in een rustgevende slaapkamer.

Zorg dat je kasten schoon en goed georganiseerd zijn zodat alle spullen die je in de slaapkamer wilt hebben netjes opgeruimd kunnen worden. Haal alle onnodige meubels uit de slaapkamer weg.

Arthur Meyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *