Wat is een schuimmatras en welk type kies ik het beste?

Wat is een schuimmatras en welk type kies ik het beste?

Schuimmatras

Wat zit er nu precies in een schuimmatras? Welke soorten zijn er? En voor welk type schuimmatras kan ik het beste kiezen? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen!

Wanneer spreek je van een schuimmatras?

Een schuimmatras is een matras dat wordt gemaakt uit matrasschuim, wat bestaat uit een netwerk van miljoenen cellen. Het matras kan bestaan uit 1, maar ook uit 2 of meer lagen schuim. Veel schuimmatrassen hebben open cellen, vooral in de bovenste laag. Hierdoor is het matras ademend. Er zijn verschillende soorten schuimmatrassen.

Polyether matras: goedkoop, maar minder prettig

Een polyether matras is het goedkoopste type schuimmatras. Dit is ook meteen het enige voordeel. In vergelijking met de andere schuimmatrassen, bieden ze weinig ondersteuning en zijn ze stug. Om die reden zijn polyether matrassen ook met name geschikt voor lichte personen, die geen lichamelijke klachten hebben. Een polyether matras heeft snel last van kuilvorming en ventileert slecht vanwege de dichte celstructuur. Een bijkomend nadeel is dat een polyether matras niet lang meegaat, gemiddeld 5 jaar. Daardoor is het uiteindelijk ook minder goedkoop dan het in eerste instantie lijkt.

Latex matras: antibacterieel en warm

Een latex matras wordt gemaakt van een combinatie van natuurlatex en synthetische latex. Latex is erg veerkrachtig. Het biedt een goede ondersteuning en vormt zich naar je lichaam. Om die reden werkt een latex matras drukverlagend. Latex is antibacterieel en weert schimmels en huisstofmijt. Omdat het snel de warmte van je lichaam aanneemt, is een latex matras ideaal voor mensen die het snel koud hebben.

Heb je het snel te warm? Dan is een latex matras minder geschikt. Het ventileer niet heel erg goed en voelt hierdoor snel warm aan.

Koudschuim matras: geschikt voor zwaardere mensen

Een schuimmatras van koudschuim of HR-schuim wordt gemaakt van een sponsachtig materiaal dat erg veerkrachtig en elastisch is. Het heeft een open celstructuur, waardoor het goed vocht opneemt en ademt. Bovendien is koudschuim reukloos, non-allergeen en niet toxisch. Koudschuim vormt zich makkelijk naar je lichaam, waardoor je optimaal kunt ontspannen. Ook kuilvorming ontstaat nauwelijks. Koudschuim is vanwege deze eigenschappen erg geschikt voor mensen die zwaarder zijn. Een ander voordeel van koudschuim, is de lange levensduur (ongeveer 15 tot 20 jaar).

Het hoge gewicht van een koudschuim matras wordt mogelijk als nadeel gezien.

Traagschuim: het schuimmatras dat helemaal aanpast aan je lichaam

Een ander type schuimmatras, is traagschuim. Men noemt dit ook wel memory foam. Dit komt omdat traagschuim zich volledig aanpast aan de contouren van je lichaam. Daarnaast reageert het schuim op je lichaamswarmte, waardoor het zich aanpast aan je slaaphouding en zo drukpunten verlicht. Een traagschuim matras wordt om die reden vaak aangeraden aan mensen die last hebben van hun spieren of gewrichten.

Het nadeel van traagschuim, is de warmtegevoeligheid. Daardoor voelt het schuimmatras harder aan in een koude slaapkamer dan in een warme slaapkamer. Ook ventileert het niet heel erg goed, zodat het warmer aanvoelt en je sneller gaat zweten.  

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *