Welke plant is het beste voor in mijn slaapkamer?

Welke plant is het beste voor in mijn slaapkamer?

Plant op slaapkamer

Is een plant op je slaapkamer nu wel of niet gezond? En maakt het nog uit voor welke plant je kiest? Tijd om dit onderwerp onder de loep te leggen!

Planten en zuurstof

Er wordt weleens beweert dat je beter geen planten op je slaapkamer plaatst. Ze zouden namelijk zuurstof uit de lucht halen. Maar hoe zit dit nu echt? Overdag halen planten kooldioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan. Om dit te doen, hebben de meeste planten zonlicht nodig. Daarom verbruiken ze ’s nachts net zuurstof. Dit is echter zo’n kleine hoeveelheid dat je daarvan niet – letterlijk of figuurlijk – wakker moet liggen. Om je een beeld te geven: in een gemiddelde slaapkamer hangt ongeveer 5.000 liter zuurstof. Een volwassene verbruikt ’s nachts zo’n 190 liter. Een plant slechts 50 milliliter.

Is een plant op je slaapkamer dan gezond?

Ja, een plant op je slaapkamer is een gezonde keuze. Planten bieden verschillende gezondheidsvoordelen, zoals:

  • Ze verbeteren de luchtkwaliteit.
  • Ze verhogen de vochtigheidsgraad. In veel slaapkamers is deze te laag.
  • Vanwege bovenstaande eigenschappen verbeteren ze je nachtrust.
  • Hierdoor verminderen planten ook stress.
  • Kies je de juiste plant, dan is de geur rustgevend.

Welke plant kies je dan het beste voor je slaapkamer?

Hoewel alle planten geschikt zijn om op je slaapkamer te zetten, zijn er een aantal die er bovenuit steken.

Lavendel

Lavendel geeft een aangename en ontspannende geur.

Veel kans dat je niet aan lavendel denkt wanneer je een plant voor binnen zoekt. Toch is lavendel een goede keuze voor op je slaapkamer. De geur van lavendel werkt ontspannend, het verlaagt je stressniveau en laat je slaperig voelen. Lavendel staat het liefst in de zon.

Valeriaan

Als je last hebt van slaapproblemen, hoorde je wellicht al van deze plant. Valeriaan voegt men namelijk vaak toe aan middelen tegen slapeloosheid. Maar ook als slaapkamerplant is hij ideaal. Valeriaan krijgt roze of witte bloemen die een aangename geur verspreiden, deze geur helpt je om te slapen. Houd er wel rekening mee dat valeriaan veel zonlicht nodig heeft. Zet de plant dus vlakbij je raam.

Aloë Vera

Een plant die de meeste mensen kennen uit huidproducten en gezondheidsdrankjes. Aloë vera zou goed zijn voor je darmen en je huid koelen na verbranding. Maar ook als kamerplant doet hij het erg goed. Aloë vera zuivert de lucht en helpt tegen slapeloosheid. Heb je niet zo’n groene vingers? Dan is dit eveneens de geschikte plant voor jou. Een Aloë vera heeft namelijk heel weinig verzorging nodig, je hoeft hem maar 1 keer in de 2 weken water te geven. In tropische klimaten staat de Aloë vera het liefste in de zon, maar in Nederland halen wij die temperaturen helaas niet. Daarom is het juist beter om hem in de schaduw te zetten, want ook zonder zonlicht doen ze het goed!

Sansevieria

Vrouwentong, onverwoestbare luchtverzuiveraar.

Vind je het toch geen fijn idee om een plant in je kamer te zetten die ’s nachts zuurstof verbruikt? Er zijn planten die ook dan zuurstof produceren. Daarvan is de erg populaire sansevieria er eentje. Hij produceert ’s nachts zelfs meer zuurstof dan overdag. Een ander voordeel, is dat de sanseveria haast onverwoestbaar is. Hij heeft heel weinig water nodig en kan erg goed tegen droge warmte. Hij overleeft het dus ook vlakbij je verwarming. Van volle zon houdt de sanseveria niet.

Klimop

Opnieuw een plant waar je misschien niet snel aan denkt, maar wel eentje die je zeker moet overwegen. Klimop is namelijk één van de meest luchtzuiverende planten. Hij is makkelijk in onderhoud en kan vrijwel overal in je kamer staan. In de volle zon doet een klimop het minder goed.

Nestvaren

Wil je graag een plant in je kamer, maar krijg je weinig daglicht binnen? Kies dan voor de nestvaren, die houd net van schaduw. Verder heeft hij redelijk veel water nodig om gelukkig te blijven.

Een plant op je slaapkamer? Een goed idee!

Het is dus zonder meer een goed idee om een plant op je kamer te zetten. Echte slaapproblemen gaan er niet mee over, maar ze verbeteren de lucht, waardoor slapen wel beter gaat. Bovendien maken planten je slaapkamer simpelweg een stuk gezelliger.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *