Slaapverlamming: een angstaanjagende ervaring

Slaapverlamming: een angstaanjagende ervaring

Ben je net wakker geworden uit een enge droom en kon je jouw lichaam tijdelijk niet bewegen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt gehad met slaapverlamming, ook wel slaapparalyse genoemd. Krijg jij ook de kriebels bij het horen van deze term? Lees dan snel verder en kom erachter wat slaapverlamming precies is en wat je ertegen kunt doen.

Wat is slaapverlamming?

Slaapverlamming is angstaanjagend. Foto via Sleepcycle.

Wat je misschien niet weet is dat iedereen tijdens de slaap even kort niet in staat is om zichzelf te bewegen. Dit gebeurt tijdens de REM-fase. De wat? De REM-fase, dat is de lichtste fase waarin je juist droomt. Je brein schakelt het lichaam tijdelijk uit, zodat je niet beweegt als je bijvoorbeeld droomt over een hardloopwedstrijd of een gevecht.

Wanneer je bij het ontwaken nog steeds niet kunt bewegen, dan is er sprake van slaapverlamming. Bij dit fenomeen heb je het gevoel dat je wakker bent, maar je kunt je lichaam niet bewegen. Het klinkt eng en zo wordt het vaak ook ervaren. Onderzoek naar slaapverlamming heeft uitgewezen dat het ontstaat als je lichaam niet soepel door de slaapfasen heengaat. Je lichaam slaapt al, maar je hoofd nog niet.

Hoe herken je het?

Het niet kunnen bewegen van je lichaam klinkt al niet prettig, maar slaapverlamming is meer dan dat. Je kunt last hebben van een vervelende druk op de borst of het gevoel hebben dat je niet meer kunt ademen. Ook hallucineren hoort erbij; je kunt dingen zien en voelen die er niet zijn. Herken je dit? Dan is het misschien goed om te weten hoe je slaapverlamming voortaan kunt voorkomen.

Het medicijn tegen slaapverlamming

‘Dit kan toch niet gezond zijn?’, denk je misschien. Ondanks dat slaapverlamming een angstaanjagende ervaring is, kan het in principe geen kwaad. De aanvallen duren vaak maar enkele minuten en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer over. Het is vervelend als je er last van hebt, het voelt bijna nooit als ‘maar een paar minuten’. Mocht het lang duren, dan kun je proberen om toch iets te bewegen. Het is weleens zo dat je bijvoorbeeld nog je ogen of tenen kunt bewegen. Op die manier schud je jouw lichaam wakker. Als je een partner hebt dan kun je haar of hem vragen om tegen je te praten of aan te raken. Ook dit kan helpen om je lichaam wakker te krijgen.

Het kan iedereen eens overkomen, maar er zijn een aantal factoren die de kans op herhaling op dit fenomeen vergroten, zoals:

  • Te weinig slaap,
  • Een wisselend ritme,
  • Stress,
  • Slapen op je rug,
  • Paniekstoornissen,
  • Slaapstoornissen als narcolepsie of slaapapneu.

Een goed slaapritme, regelmatig sporten en het reduceren van het stressniveau kan dus al wonderen verrichten. Wanneer je merkt dat de klachten voor een ernstig slaaptekort zorgen, neem dan toch eens contact op met een arts.

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *