Slapen als iedereen wakker is, hoe creëer je de rust voor jezelf?

Slapen als iedereen wakker is, hoe creëer je de rust voor jezelf?

Sommige mensen kunnen overal slapen, waar en wanneer ze willen. Voor anderen is het lastig om in slaap te komen of tijdens de dag te slapen. Het grote deel van de bevolking heeft een bioritme dat ervoor zorgt dat ze alleen in de avond kunnen slapen. Deze mensen hebben vaak last van variatie in slaaptijden of tijdzones. In dit artikel leggen wij uit hoe je zo goed mogelijk kan slapen bij jetlag en overdag kan slapen als je bijvoorbeeld nachtdiensten werkt.

Hoe zorg je ervoor dat je toch genoeg slaap krijgt

Ben je de enige in huis? Zorg er dan voor dat je goed afgeschermd bent van geluid buiten. Gebruik een speciale koptelefoon gemaakt voor dragen tijdens het slapen. Ben je niet de enige in huis dan is het verstandig dat je de huisgenootjes informeert over je slaaptijden. Laat je huisgenoot op een andere dag stofzuigen of laat je kinderen naar opa en oma gaan. Zo is het lekker stil als je probeert te slapen!

Draag een zonnebril als je in de ochtend terugrijdt van werk. Een donkere zonnebril zorgt ervoor dat je zo min mogelijk ochtendlicht op je netvliezen krijgt. Voorkom dat er licht in je kamer komt en gebruik eventueel een slaapmasker. Als je geen licht bij je ogen krijgt en je hele kamer verduisterd is kan je makkelijker in slaap vallen. Kijk niet op een TV- en telefoonscherm. Van het blauwe licht van deze apparaten blijf je wakker en wordt het nog lastiger om in slaap te vallen.

Als het echt lastig is om voor een lange tijd te slapen overdag raden we aan om in twee verschillende blokken te gaan slapen. Kom bijvoorbeeld thuis en ga de krant of een boek lezen. Elektronica houd je wakker dus wij raden dit sterk af. Ga slapen voor 3 tot 4 uur en sta jezelf toe om wakker te worden rond lunchtijd. Eet even wat en beweeg. Als je weer slaperig begint te worden ga je weer 3 uur slapen. Dan heb je in de avond genoeg tijd voor avondeten of sporten.

Slaapritme volhouden

De meeste mensen hebben een ochtenddienst of dagdienst. Dit ritme zit vast in je biologische klok. Ontbijt je normaal om 7 uur? Doe dit bij een vroege dienst dan ook. Zorg ervoor dat je het koffie moment en de lunchtijd gewoon op de normale tijd pakt. Dit houdt je bioritme en eetmomenten gelijk. Zorg ervoor dat je niet te veel afwijkt van wat je normaal zou eten in de middag.

Moet je vroeg in de ochtend weg? Stel je hebt huisgenootjes die wel graag langer slapen dan is het verstandig om alles de avond van tevoren klaar te leggen. Zo hoef je niet te veel geluid te maken als je naar beneden gaat en het huis verlaat.

Een schommelend slaapritme is voor de meeste mensen erg ongezond. Probeer het ritme vast te houden waar je je altijd aan houdt. Zo voorkom je slaapproblemen.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *