Slapen na een nachtdienst hoe doe je dat?

Slapen na een nachtdienst hoe doe je dat?

Als je wissel- of nachtdiensten hebt of je werkt in een ploegendienst met onregelmatige diensten, dan kan je moeite hebben met de onregelmatige tijden. Je slaapt ook op wisselende momenten. Om goed te kunnen slapen is dit best wel een dingetje. Midden in de nacht je bed uit om te gaan werken is niet echt bevorderlijk voor jouw lichaam en al helemaal niet voor jouw slaapritme. Je weet dat een nacht van acht uur slaap nodig is om gezond te blijven. Jouw biologische klok raakt van al die onregelmatige diensten behoorlijk in de war. Wat kan je doen om toch aan voldoende slaap te komen?

Concentratieproblemen

Iemand die in de nacht werkt en overdag moet slapen, slaapt anders en minder vast dan iemand die een vast ritme heeft. Ook is de kans dat de opbouw van jouw slaap verstoord wordt groter. Er zijn meer geluiden die je wakker kunnen maken en zo je slaap kunnen onderbreken. Je kan last hebben van geluiden in je naaste omgeving maar ook het geluid van verkeer kan je wakker houden. Zorg dus dat je een rustige plek hebt waar je kan gaan slapen. Je kunt op den duur last krijgen van concentratieproblemen, om over de wallen onder je ogen maar niet te spreken!

Al je drie dagen overdag en drie dagen in de nacht werkt, heb je minder last van de switch die je iedere keer moet maken. Dit ligt anders als je de diensten om de vijf dagen verwisseld. Het is namelijk zo dat je lichaam na vijf dagen went aan het nieuwe tijdschema. Ook is het beter om ochtend-avond- en nachtdiensten in deze volgorde te werken omdat je biologische klok dan minder moeite heeft om mee te verschuiven. Helaas heb je het niet altijd voor het zeggen en moet je je toch aanpassen aan de diensten die je werkgever heeft bedacht.

Tips voor mensen met nachtdiensten:

  • Ga op tijd slapen en zorg dat je even slaapt voor dat je ’s avonds naar de nachtdienst gaat
  • Verduister de slaapkamer goed als je overdag wilt slapen. Ook een oogmasker kan helpen
  • Ligt de mensen om je heen in dat je nachtdienst hebt, zodat zij je niet storen
  • Zorg voor een goede conditie. Eet gezond en beweeg genoeg
  • Gebruik liever geen koffie of energiedrankjes
  • Eet niet te veel suiker en laat een gefrituurde hap gewoon staan
  • Zorg voor goede verlichting op de werkplek

Een goede gezondheid is heel belangrijk. Dit geldt zeker voor mensen die te maken hebben met onregelmatig werktijden. Als je ’s Ochtens uit je werk komt eet dan een lichte maaltijd voor je je bed in gaat. Een lekkere warme douche kan je ook helpen om wat soezerig te worden. Het is het beste om in een goed geventileerde slaapkamer te slapen maar heb jij erg veel last van de geluiden buiten, kies er dan voor om het raam te sluiten. Ventileer dan van tevoren je slaapkamer goed. Een glas warme melk helpt ook om lekker in slaap te vallen.

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *