7x Stille ventilators die je niet wakker houden

7x Stille ventilators die je niet wakker houden

Beste stille ventilators voor in de slaapkamer

Niet alleen tijdens warme zomerdagen is een ventilator een aanwinst voor je slaapkamer. Je slaap comfortabeler en je val sneller in slaap. Alleen een zoemende ventilator in je slaapkamer zetten zal je nachtrust niet bevorderen. Daarom verzamelde ik de beste stille ventilators voor wanneer het kwik ondraaglijk is.

Voordelen van een koude slaapkamer

Verschillende onderzoeken[1] hebben aangetoond dat je het beste slaapt in een donkere en koele kamer met voldoende luchtstroom. Zelfs een stijging van een enkele graad Celsius kan je slaap al negatief beïnvloeden[2]. Zo’n 16-18 °C is een goede slaapkamer temperatuur. Is het te warm om een raam open te zetten dan is een ventilator een uitstekende manier om je kamer te koelen.

Waar let je op bij het kopen van een ventilator?

Wanneer is een ventilator stil?

Voor een ventilator in je slaapkamer is het belangrijk dat deze stil is. Een warme kamer verruilen voor herrie bevordert je slaap natuurlijk niet. Echt geluidloos zijn ventilators nooit, maar als er op de verpakking geen decibel (dB) staat aangegeven is de ventilator waarschijnlijk te luid. Wil je een stille ventilator? Koop er dan een die minder dan 50 decibel produceert, onder de vijftig wordt een ventilator gezien als stil. Boven de 60 dB is luid.

dB luidheid, onder de 50db is een ventilator 'stil'

Hoe goed koelt de ventilator?

Ventilators verplaatsen de lucht in de kamer en koelen dus niet uit zichzelf. Hoe meer luchtverplaatsing er is hoe koeler het aanvoelt. Dit wordt aangegeven in m³/u: de hoeveelheid kubieke meter lucht wat de ventilator per uur verplaatst. Hoe hoger dit getal hoe beter de ventilator is in het koelen van de ruimte. Een hoge luchtstroom gebruikt wel meer energie, en maakt meer lawaai.

Heeft de ventilator een automatische uit-stand?

De hele nacht een sterke ventilator die op je blaast is niet ideaal, dit kan een droge huid en mond opleveren. Langdurig een te koude lucht op je gezicht en nek kan ook spierpijn opleveren doordat je spieren zich aanspannen door de (te koude) lucht. Kies daarom een ventilator die een nachtmodus heeft zodat de ventilator zichzelf uitzet na een bepaalde tijd.

Beste stille ventilator: Duux Whisper

Beste stille ventilator: Duux Whisper

Deze staande ventilator heeft 26 standen van een zacht briesje tot een stevige windvlaag. Fluisterstil met 13-50 dB (afhankelijk van de snelheid) en dankzij de instelbare hoogte van 73-95 cm kan je de Duux in de hoek van je slaapkamer zetten maar ook op je nachtkastje. Makkelijk te bedienen vanuit bed met de afstandsbediening of schakel de ventilator automatisch uit met de timer. Ook handig is de nachtmodus waarmee de ventilator van de hoogste stand in 2,5 uur afbouwt naar de laagste snelheid.

Alternatief: Cecotec Stille torenventilator

Cecotec stille torenventilator

Een uitstekend alternatief voor een geruisloze ventilator is de torenventilator van Cecotec. Dit model heeft 3 rotatiesnelheden, een handige timerfunctie en is makkelijk te verplaatsen via het handvat. Op de maximale snelheid is deze Cecotec met 56 dB niet bepaald stil maar op langzamere snelheden is het geluid niet storend. Bijkomend voordeel van dit model is de vriendelijke prijs.

Alternatief: Dyson AM07

AM07 Dyson torenventilator

Een ventilator zonder ronddraaiende bladen is niet alleen een mooi design item, maar is ook veiliger en makkelijker schoon te maken. De lucht wordt door de ring ingezogen en met snelheid en volume verder geblazen. Op zijn krachtigste stand is het geluidsniveau met 75 decibel te luid, maar de lage standen zijn perfect voor onopgemerkt verkoeling van je (slaap)kamer. Dyson maakt uitstekende apparaten maar ze zijn wel erg kostbaar.

Alternatief: Solis Silent Eco 7584

Een verkoelende bries uit een high-tech apparaat! Deze Solis Silent Eco 7584 is een uitstekende keuze als je budget wat groter is. Een mooi apparaat met goede kantel- en draaibaarheid en uitgerust met een ingebouwde thermometer. Ook voorzien van een afstandsbediening, instelbare timer en 3 standaarden.

Budgetkeuze: Maxxhome statiefventilator

Budgetkeuze Maxxhome statiefventilator

Verkoeling hoeft de bank niet te breken. Deze statiefventilator van Maxxhome is een eenvoudige basisventilator met 3 standen en een goede luchtstroom. Op de hoogste snelheid is deze ventilator wel aan de luide kant (53 dB) maar nog acceptabel. Het merk maakt ook een torenventilator model wat scherp geprijsd is.

Beste kleine ventilator: Ninzer Mini Fan

Beste kleine ventilator

Deze kleine compacte tafelventilator van Ninzer sluit je aan op een USB-poort en is hierdoor ideaal als je verkoeling zoekt wanneer je achter een computer of laptop aan het werk bent. De borstelloze motor en plastic bladen houden het volume minimaal en deze ventilator geeft een sterke luchtstroom voor het formaat.

Alternatief: Gembird USB Ventilator

Gembird USB Ventilator

De kantelbare ventilator van Gembird is een uitstekend alternatief kleine ventilator. Ideaal op bureau om gericht het hoofd koel te houden. Voldoende power maar helaas maar 1 snelheid en niet bijzonder stil — maar ook niet vervelend luid.

Waar kan ik nog meer ventilators vinden?

Geen goede stille ventilator kunnen vinden of is alles uitverkocht? Kijk ook eens bij onderstaande verkopers waar je bij warm weer soms nog een ventilator kan scoren:

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

2 Replies to “7x Stille ventilators die je niet wakker houden”

  1. Volgens mij hebt u aandelen bij bol.com.Zeer zeer zeer slecht. Kijk u maar bij trustpilot.nl bol.com.Super slecht bedrijf geworden. Was meer dan 23jaar klant,ben nu weg bij hun,alle ventilatoren die u hier aangeeft zijn gewoon simpelweg niet op voorraad bij bol.com

    1. Als u het model van de ventilator in Google intypt kunt u deze vaak ook kopen bij de leverancier zelf of een andere webshop als u geen zaken wilt doen met bol.com. Tijdens hittegolven zijn ventilators helaas snel uitverkocht, ik zie dat ze ondertussen weer leverbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *