De voordelen van een verkoelend hoofdkussen

De voordelen van een verkoelend hoofdkussen

Word je regelmatig nat van het zweet wakker? Draai jij jouw kussen meerdere malen per nacht om, op zoek naar een koel plekje? Lees dan zeker verder, want in dit artikel bespreken we hoofdkussens waarbij ook jij het hoofd koel houdt.

verkoelend hoofdkussen

Wat is een verkoelend hoofdkussen?

Een verkoelend hoofdkussen is een kussen dat koel blijft. Ruwweg kan je deze indelen in twee groepen: de kussens die gemaakt zijn van luchtig materiaal, waardoor ze de warmte afvoeren en de kussens waarin een gel- of waterlaag zit. Sommigen van die kussens moet je eerst in de koelkast leggen of zelf afvullen met water.

Koel door materiaal

Dons

Kussens van dons hebben de nodige voordelen. Zo zijn ze geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie, ze zijn duurzaam en vederlicht. En omdat ze isolerend en vochtregulerend zijn, blijven ze ook een hele nacht relatief koel. 

Boekweit

Een hoofdkussen dat gevuld is met boekweit, is erg stevig en ondersteund daardoor je hoofd en nek optimaal. Boekweit biedt daarnaast een goede luchtcirculatie, waardoor het zelfs tijdens de warmste nachten koel blijft. Boekweit is plantaardig, duurzaam en van nature hypoallergeen. Het nadeel is dat niet iedereen houdt van de stevigheid van boekweit. Het kan ook meerdere nachten duren voordat je de juiste hoeveelheid vulling hebt bepaald.

Andere materialen

Er zijn ook verkoelende hoofdkussens op de markt met een vulling van latex, memory foam of polyester. In theorie zijn kussens die hiervan gemaakt zijn warmer om op te slapen. Verkoelende kussens van deze materialen zijn in veel gevallen gemaakt van verschillende lagen, zodat de warmte weg kan. Of ze maken gebruik van een gel- of waterlaag.

Koel door water- of gellaag

Zoek je een kussen dat verder gaat dan alleen goed ventileren? Kies dan voor een kussen met een water- of gellaag. Deze helpen je namelijk actief met afkoelen. Ook bij deze kussens zijn er onderling veel verschillen. Sommige modellen zijn voorzien van een gellaag langs de ene kant en een ‘normaal’ kussen aan de andere kant. Zo zijn ze het hele jaar door prettig om op te slapen. Maar je hebt bijvoorbeeld ook kleine kussens, die je over je standaard hoofdkussen legt. 

Verkoelende hoofdkussens met een gel- of waterlaag werken doordat de temperatuur lager ligt dan die van je lichaam. Vaak werken ze om die reden geen hele nacht, maar slechts enkele uren.

Heeft een verkoelend hoofdkussen ook nadelen?

Omdat er zoveel verschillende (soorten) verkoelende hoofdkussens zijn, verschillen ook de voor- en nadelen. Wel kun je stellen dat het als buikslaper vaak moeilijker is om een verkoelend hoofdkussen te vinden. Ze zijn namelijk over het algemeen erg stevig, wat de meeste buikslapers niet prettig vinden. Een donzen hoofdkussen is hierop een uitzondering. 

Verder is een nadeel van latex en memory foam dat ze meestal een redelijk sterke en voor veel mensen onprettige geur afgeven.

Het is altijd aan te raden om goed rond te kijken welk verkoelend hoofdkussen het beste bij jou past. 

Vanessa Koolstra

Professioneel uitslaper die jou wil helpen aan een betere nachtrust. Welkom op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *