Verzwaringsdeken FAQ: Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?
![Verzwaringsdeken veelgestelde vragen - faq](https://dreamlux.nl/wp-content/uploads/verzwaringsdeken-faq.jpg)
Slapen met het gevoel alsof je geknuffeld wordt, wie wil dat nu niet? Dat is precies hoe een verzwaringsdeken aanvoelt. Door de zachte druk die het uitoefent op je lichaam, kan je beter ontspannen. Dat zorgt er dan weer voor dat je makkelijker kan inslapen en doorslapen.
Hieronder behandelen we de meest gestelde vragen over verzwaringsdekens.
Mag je een verzwaringsdeken een hele nacht gebruiken?
Ja, je mag een verzwaringsdeken een hele nacht gebruiken. Sommige slaapcoaches geven aan dat het beter is om je verzwaringsdeken maar 20 tot 30 minuten per keer te gebruiken. Maar er zijn ook veel mensen die er een hele nacht onder slapen. Kijk gewoon naar jezelf en wat jij fijn vindt.
Kun je gewend raken aan het gewicht?
Dat kan inderdaad. Als je een verzwaringsdeken geruime tijd elke nacht gebruikt, kan het zijn effect verliezen. Daarom is het aan te raden om – zodra je een goed slaapritme hebt ontwikkeld – je verzwaringsdeken alleen te gebruiken op momenten dat je het moeilijk hebt.
Kun je als zijslaper een verzwaringsdeken gebruiken?
Ja, ook als zijslaper kun je een verzwaringsdeken gebruiken. Omdat het gewicht minder goed verdeeld wordt dan wanneer je op je rug slaapt, kies je wel beter voor een iets lager gewicht.
Kan een verzwaringsdeken te zwaar zijn?
Jazeker. Kies daarom voor een deken dat ongeveer 10 procent van jouw lichaamsgewicht weegt. Een verzwaringsdeken moet comfortabel aanvoelen, als een knuffel. Je mag nooit het gevoel hebben dat je niet meer fatsoenlijk kunt bewegen.
Is een verzwaringsdeken alleen geschikt om in bed te gebruiken?
Nee, je kunt een verzwaringsdeken bijvoorbeeld ook op de bank gebruiken. Kom je dus thuis van een stressvolle dag op het werk of van een druk feestje, kruip dan gerust met je deken op de bank.
Mag iedereen een verzwaringsdeken gebruiken?
Nee, in sommige gevallen zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van een verzwaringsdeken:
- Kinderen onder de drie jaar mogen nooit onbeheerd onder een verzwaringsdeken liggen.
- Pas ook op met mensen die een (mentale) beperking hebben. Gebruik een verzwaringsdeken nooit zonder toezicht bij iemand die er niet zelf onderuit kan komen.
- Let op als je gevoelig bent voor schouder- en/of rugpijn. Het extra gewicht kan voor last zorgen.
- Ook mensen met een bepaalde aandoening kunnen beter geen verzwaringsdeken gebruiken zonder dit met hun arts te overleggen. Denk hierbij aan aandoeningen zoals slaapapneu, astma en andere longziekten, diabetes en een hoge bloeddruk.
Voelt een verzwaringsdeken altijd meteen fijn aan?
Nee, hoewel veel mensen het wel meteen als rustgevend ervaren, vindt niet iedereen het direct fijn. Sommige mensen vinden zo’n zwaar deken eerder claustrofobisch aanvoelen. Als je hier last van hebt, kun je proberen om het rustig op te bouwen. Houd er rekening mee dat er ook mensen zijn die er nooit aan wennen.
Waar helpt een verzwaringsdeken nu precies bij?
Algemeen genomen helpt het knuffelende effect van het deken je te ontspannen. Het zorgt ervoor dat je minder stresshormoon gaat aanmaken en meer serotine. Door het gewicht van het deken ga je bovendien minder bewegen, wat zorgt voor een rustigere slaap. Omdat je beter slaapt, ben je ook overdag fitter. Verder bieden verzwaringsdekens extra voordelen bij:
Autisme en ADHD
Het gebruik van een verzwaringsdeken bij kinderen met autismespectrumstoornis is populair ondanks dat een onafhankelijk onderzoek geen meetbare resultaten zoals sneller in slaap vallen, dieper of langer slapen heeft gevonden gaven vrijwel alle deelnemers (en hun ouders) de voorkeur aan een verzwaard deken[bron].
Angst
Doordat een verzwaringsdeken je het gevoel geeft dat je aangeraakt wordt, verlaagt het je hartslag. Hierdoor ervaar je minder angst. Ook zouden verzwaringsdekens paniekaanvallen kunnen verminderen.
PTSD
Door de angstverminderende eigenschappen van een verzwaringsdeken, zijn ze eveneens erg geschikt voor mensen met PTSD.
Chronische (spier)pijn
Omdat het deken zorgt voor een gelijkmatige druk op je complete lichaam, ontspannen je spieren en vermindert de pijn. Daarnaast verhoogt het gebruik van een verzwaringsdeken de aanmaak van serotine. Een laag serotine-gehalte wordt in verband gebracht met spierpijn en vermoeidheid.
Dwangstoornis (OCD)
Ook OCD wordt gelinkt aan een laag serotine-gehalte. Mensen met een dwangstoornis kunnen om die reden eveneens baat hebben bij een verzwaringsdeken.