Waarom een goed slaapritme belangrijk is en hoe bouw je die op?

Waarom een goed slaapritme belangrijk is en hoe bouw je die op?

Als je denkt aan een gezond leven denk je vaak aan sporten en gezond eten. Hoewel deze zaken een zeer positieve invloed hebben op je levensstijl zijn er meer dingen waar je op kan focussen. Een trend die steeds populairder wordt is het letten op je slaapritme. Hoeveel je ook eet en sport, als je niet voldoende slaap krijgt heeft het minder effect. In dit artikel leggen wij uit waarom een goed slaapritme belangrijk is en geven tips om deze op te bouwen.

Een goed slaapritme is gezond

Niet ieder mens heeft evenveel behoefte aan slaap. Sommige mensen slapen minder dan 6 uur op een dag en voelen zich prima. De andere persoon slaapt 12 uur lang. Gemiddeld gezien hebben volwassen genoeg aan een nachtrust van 7 tot 8 uur. Een vast slaapritme houdt in dat je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en een vaste tijd weer opstaat. Dit geld ook voor het weekend en vakanties.

Als je een goed slaapritme hebt ga je niet vaak meer problemen tegenkomen met moeheid. Daarnaast val je gemakkelijker in slaap omdat je die tijd dagelijks bent gewend te slapen. Je krijgt elke dag voldoende slaap en voelt je goed. Te weinig slaap kan namelijk leiden tot een verhoogd risico tot aandoeningen zoals depressie en dementie. Daarnaast ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën. Op korte termijn een tijdje niet slapen kan geen kwaad, maar voor een lange tijd kan het best risicovol zijn.

Is uitslapen dan gezond? De meeste mensen vinden het fijn om langer te slapen als ze een dag vrij hebben. Hoewel dit natuurlijk fijn is en je geen wekker hoeft te zetten is het niet zo gezond als je denkt. Je verstoort een gezond slaapritme en kan ook klachten krijgen van te lang slapen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met je geheugen. Een goed slaapritme is dus het ideaal. Het duurt een tijdje om je slaapritme op te bouwen. Een dagje te lang slapen of later na bed kan altijd gebeuren. Het is natuurlijk het beste om je aan de tijden te houden.

Tips voor een goed slaapritme

Wil je er zeker van zijn dat je goed slaapt? Gebruik een sleeptracker om te kijken welk slaappatroon je hebt. Een sleeptracker houdt bij wanneer je wakker wordt. Je hebt hiervoor ook apps op je telefoon.  Op de iPhone heb je een functie die standaard de wekker voor je zet. Je wordt zelfs herinnerd aan de juiste bedtijd.

Zorg ervoor dat je minder stress hebt. Schrijf je gedachten op in een boek of luister naar rustige muziek voor het slapen. Dit helpt je hersenen ontspannen en zorgt ervoor dat je gemakkelijker en sneller in slaap kan vallen. Vermijd ook naar schermen kijken voor het slapen. Het blauwe licht van een telefoon scherm of TV kan ervoor zorgen dat je hersenen actief blijven en je veel minder snel in slaap valt. Deze tips helpen vaak bij een gezonder slaapritme.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *