Waarom slaap je zo slecht in een ander bed?

Waarom slaap je zo slecht in een ander bed?

Iedereen zal het herkennen als er wordt gezegd home sweet home. Helemaal als het gat om het slapen. Wanneer je een weekendje weg gaat of op vakantie gaat is het altijd zo dat je moet wennen aan een ander bed. Maar hoe kant dat dan eigenlijk? En waarom merk je dat de eerste nacht het meest? In deze blog lees je daar alles over.

Het effect van de eerste nacht

Na een eerste nacht in een vreemd bed zal het je niet vreemd in de oren klinken dat je doodmoe wakker wordt en je het gevoel hebt helemaal niet fit aan de dag zal gaan beginnen. Bijna iedereen heeft er wel moeite mee om een eerste nacht in een vreemd bed te slapen. Je onderbewustzijn merkt meteen wanneer je niet op je eigen vertrouwde plekje bent.  Dat noemen ze ook wel het first night effect.

Bij een eerste nacht op een vreemde plek blijft je linker herenhelft actief en alert. Hierdoor komt het dus zo uit dat je slecht slaapt en je je niet fit voelt wanneer de dag weer begint.

Hoe is dat dan de tweede nacht?

De tweede dag zijn je hersenhelften weer gereset en zijn ze weer gelijk. Hierdoor zal je merken dat je onderbewustzijn al gewend is aan je nieuwe slaapomgeving. Je zal merken dat je je na de tweede nacht een stuk beter voelt als na de eerste nacht. Doordat je hersenen nu weer gelijk zijn en je linker hersenhelft niet meer het idee hoeft te hebben om de hele tijd maar wakker en alert te zijn is je onderbewust zijn ook veel rustiger, hierdoor wordt de kwaliteit van je slaap beter.

Is dit niet het geval, laat dan je bed door de receptie nakijken, want dan zou een ander bed misschien uitkomst kunnen bieden.

Het slapen in je eigen bed bij thuiskomst

Wanneer je nadat je een paar dagen of weken weg bent geweest weer thuiskomt zal je merken dat dat heel fijn aanvoelt. Je bent weer lekker thuis en bij je eigen spulletjes. En niet geheel onbelangrijk, je slaapt weer lekker in je eigen bed.

Om ervoor te zorgen dat je na de vakantie rustig thuiskomt en in je eigen bed lekker kan gaan slapen kan je voordat je weggaat al voorbereidingen treffen. Zou laten we de ramen en deuren dicht. De buren worden ingeschakeld om op het huis te letten als je weggaat. En er is iemand die regelmatig even komt kijken in je huis of die je planten, post of dieren verzorgd.

Voordat je weggaat is het belangrijk dat je een opgeruimd huis achter laat. Als je dan terugkomt van de vakantie hou je het rustgevende gevoel aan de vakantie nog even vast. Op die manier kan je langzaam weer een beetje gaan wennen aan de situatie thuis en zal je normale ritme behoorlijk snel weer in de genen zitten. De eerste nacht in je eigen bed zal weer oud en vertrouwd aanvoelen.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *