Waarom slapen wij zo snel op de bank?

Waarom slapen wij zo snel op de bank?

Je herkent het misschien wel. Je gaat even lekker onderuit liggen op de bank, kijkt wat televisie en je valt in slaap. Het kan zelfs een gewoonte zijn om even op de bank een dutje te doen na een lange dag werken. Maar is het wel verstandig? Wat zijn de voordelen en de nadelen van slapen op de bank?

Waarom slaap je op de bank?

Een bank kies je uit omdat hij lekker zit en je je er lekker op kan ontspannen. Anders zou je vanzelfsprekend niet voor die bank gekozen hebben. Met de opmars van de loungebank hebben de meeste banken tegenwoordig een apart gedeelte waar je lekker languit kan gaan liggen. Vooral in de winter wanneer het donkere en sombere dagen zijn val je makkelijk en snel in slaap op de bank. Heerlijk onderuit gezakt met je fleecedeken met de televisie aan na het drinken van een kopje warme thee.

Wat zijn de voordelen van slapen op de bank?

Nu vraag je je misschien af, heeft het dan wel voordelen wanneer je op de bank in slaap gevallen bent? Het antwoord op die vraag is Jazeker! Een voordeel van slapen op de bank kan zijn bijvoorbeeld wanneer je grieperig bent. Wanneer je grieperig bent kan je op de bank wat makkelijker hoger liggen als je geen bed met een elektrisch onderstel hebt. Hierdoor kan je beter ademen en wellicht ook beter slapen.

Ook wanneer je slaap problemen hebt kan slapen op de bank een uitkomst bieden. Soms helpt het bij een slaapprobleem om een keer in een andere omgeving te slapen. In zo een geval is de bank natuurlijk een makkelijke en voor de hand liggende oplossing. Dit moet je alleen niet te lang doen, want je hersenen kunnen snel wennen aan een andere omgeving. Doe het dus alleen om even bij te tanken.

Wat zijn de nadelen van slapen op de bank?

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het slapen op de bank. Wanneer je op de bank slaapt dan heb je niet echt de juiste slaaphouding. Het kan daardoor voorkomen dat je wakker wordt met pijn in je rug of nek of misschien wel allebei. Die ondersteuning voor je nek en rug wordt wel geboden door een bed.

Meestal kan je de pijntjes die je voelt bij het wakker worden op de bank er wel uit gaan lopen. Maar als je regelmatig op de bank in slaap valt kan je er wel blijvende schade aan over houden. Zo zijn er nog meer dingen waar je op moet letten bij het slapen op een bank.

Niet met een baby slapen op de bank

Het is niet aan te raden om samen met je baby op de bank een dutje te gaan doen. Leg je kindje altijd in het daarvoor bestemde baby bedje. De stoffen die op een bank zitten kunnen gevaarlijk zijn en vormen een gevaar voor verstikking. Daar moet je toch niet aan denken toch?

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *