Wat is een boxspring? Waarom zou ik er voor kiezen?

Wat is een boxspring? Waarom zou ik er voor kiezen?

Boxspring via SwissSense

Een boxspring is erg populair, maar wat is het eigenlijk? Wat zijn de voordelen van een boxspring? En wat is het verschil met een gewoon bed? Dat en meer kom je te weten in dit artikel!

Wat is een boxspring?        

Om te beginnen is de benaming niet helemaal correct. We hebben het namelijk altijd over een boxspring-combinatie. Die bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Een boxspring-onderstel op pootjes.
  • Een matras.
  • Eventueel een topmatras.
  • Het hoofdbord.
  • Het voetbord.

Onderstel

Het onderstel is een houten of metalen bak die wordt bekleed met stof. Daarin zit een frame met pootjes. In dit frame zitten springveren, dat kunnen bonell- of pocketveren zijn. Bonellveren zijn opgebouwd uit lange spiraaldraden. Ze zitten met elkaar verbonden in een soort zandlopervorm. Pocketveren zitten afzonderlijk van elkaar verpakt. Dit biedt een groot voordeel: ze kunnen los van elkaar bewegen.

Matras

Op het onderstel ligt het matras. Standaard ligt er op een boxspring-combinatie een matras met pocketvering. Die wordt voorzien van verschillende afdeklagen, bijvoorbeeld latex, koudschuim of traagschuim. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende hardheden.

Topmatras

Bovenop het matras leg je eventueel nog een topmatras. Dit is een dun matras van 5 tot 20 centimeter dikte. Topmatrassen zorgen voor extra comfort. Ook biedt het topmatras bescherming voor je matras, waardoor dit langer meegaat.

Hoofdbord

Met de stof-, kleur- en stijlkeuze van je hoofdbord bepaal je de uitstraling van jouw bed. Een hoofdbord is niet puur ter versiering, maar ook praktisch als je bijvoorbeeld van ontbijt in bed houdt.

Voetbord

Een voetbord werkt je boxspring af en maakt je bed bovendien steviger. Een ander voordeel van een voetbord, is dat daardoor je matras niet kan verschuiven.

Waarom kiezen voor een boxspring?

Door de verschillende lagen van een boxspring, krijg je een erg comfortabel bed. Heb je last van rug- en nekklachten, dan biedt een boxspring de maximale ondersteuning voor al je lichaamszones. Bovendien zorgt de hoogte van een boxspring ervoor dat je makkelijk in en uit bed komt.

Zijn er ook elektrisch verstelbare boxsprings?

Ja, je kunt ook een elektrisch verstelbare boxspring kopen. Dit geeft uiteraard nog meer comfort en een extra goede nachtrust. Dit zijn de voordelen van een elektrische boxspring op een rij:

  • Heb je last met uit bed stappen? Met een elektrisch verstelbaar bed is dit niet langer het geval. Wanneer je het hoofdeinde omhoog zet, stap je zonder problemen uit je bed.
  • Om te zorgen voor minder druk op je onderrug, zet je het voeteinde wat omhoog. Zo wordt je bekken een beetje gekanteld en ontlast je jouw onderrug.
  • Lees je ’s avonds nog graag in bed? Of wil je tv kijken? Dan is het erg prettig als je het hoofdeinde omhoog kunt zetten.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *