Tips om te stoppen met snurken
Iedereen snurkt weleens als hij verkouden is of in een erg foute houding ligt. Soms wordt het echter zo erg dat het de nachtrust flink verstoort. Maar wacht nog even met de logeerkamer klaarmaken en je partner verbannen. Lees eerst deze 7 tips om te stoppen met snurken!
Wat is snurken?
Als je slaapt, dan ontspannen je spieren. Ook je tong is een spier. Verslapt die, dan bedekt ze een gedeelte van je keelholte. Zo wordt de luchtweg tussen je neus en keelholte vernauwd. Het gevolg hiervan is het ronkende geluid dat we snurken noemen.
Iedereen snurkt af en toe, maar sommige mensen doen het elke nacht. Chronisch snurken stoort niet alleen de nachtrust van je partner, het kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Omdat je luchtwegen deels worden afgesloten, komt er minder zuurstof in je bloed. Dit kan op termijn zorgen voor hart- en vaatproblemen.
Tip 1: slaap niet op je rug
Een verkeerde slaaphouding is één van de meest voorkomende oorzaken van snurken. Slaap je op je rug, dan is de kans natuurlijk veel groter dat je tong naar achteren glijdt en je luchtweg vernauwd. Wil je voorkomen dat je gaat snurken, dan slaap je dus beter op je zij of buik. Rol je tijdens het slapen automatisch op je rug? Naai een tennisbal in je pyjama, zo lukt het niet meer om op je rug te gaan liggen.
Tip 2: eet niet vlak voor het slapen
Eet je binnen twee uur voordat je gaat slapen een stevige maaltijd, dan vergroot dat jouw kans op snurken. Het veroorzaakt namelijk meer druk op je middenrif. Hierdoor adem je oppervlakkiger, waardoor je sneller gaat ademen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat er meer lucht circuleert, wat de kans groter maakt dat je gaat snurken.
Tip 3: drink geen alcohol
Een nachtmutsje helpt je slapen? Nee, dat is helaas niet het geval. Hoewel je misschien sneller inslaapt na het drinken van alcohol, slaap je minder diep. Bovendien vergroot het de kans op snurken, omdat alcohol je spieren verslapt. En zoals je hierboven kunt lezen, zorgt een verslapte tong – wat ook een spier is – voor snurken.
Tip 4: stop met roken
Dat roken niet goed is voor je luchtwegen, dat wist je wellicht al langer. Het irriteert je longen, waardoor het een allergische reactie uitlokt. Daardoor wordt de capaciteit van je longen minder en raken je bijholten en neus sneller verstopt. Deze zaken apart vergroten de kans op snurken al. Geen wonder dus dat roken de kans VEEL groter maakt.
Tip 5: zorg voor een gezond gewicht
Een gezond gewicht heeft veel gezondheidsvoordelen. Ook op snurken is het effect aanzienlijk als je afvalt wanneer je te zwaar bent. Overgewicht vergroot de kans op snurken vooral door het extra gewicht in de nek en het gezicht. Probeer eveneens meer te gaan bewegen. Het helpt je afvallen en heeft zelf ook een positief effect op snurken.
Tip 6: slaap voldoende
Je hoeveelheid slaap en het ritme dat je hanteert, hebben ook veel invloed op snurken. Kom je regelmatig slaap te kort, dan stijgt de kans flink. Hetzelfde geldt als je een onregelmatig slaappatroon hebt.
Tip 7: begin met zingen
Ja, je leest het goed! Zingen kan je wel degelijk van je snurkproblemen afhelpen. Dat zit zo: tijdens het zingen train je de spieren in je keel. Dat zijn spieren die je verder nauwelijks gebruikt. Worden deze spieren sterker, dan vermindert het snurken. Het maakt overigens niet uit of je zangtalent hebt of niet. Al blijft de kans bestaan dat je partner oordopjes nodig heeft…
Ga op tijd naar een arts
Helpen bovenstaande tips niet? Of word je elke ochtend erg vermoeid wakker? Dan is het verstandig om een keer langs je huisarts te gaan. De kans bestaat namelijk dat je slaapapneu hebt. Dit is een aandoening die veel problemen kan veroorzaken en dus behandeld moet worden.
Ben je zwanger en startte je opeens met snurken? Trek dan aan de bel. Onderzoek toont namelijk aan dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap beginnen met snurken, tweemaal zoveel kans hebben op een hoge bloeddruk. Blijft dit onbehandeld, dan leidt het mogelijk tot zwangerschapsvergiftiging.