Welk dekbed kies je?

Welk dekbed kies je?

Ben jij toe aan een nieuw dekbed en je weet niet welke maat je moet kiezen? Wij hebben hier alle tips voor jou neergezet. Zo kun je altijd het beste dekbed formaat kopen voor jouw bed waardoor jij beter slapen kunt.

Je bed opmeten

De meeste mensen slapen in een bed tussen de 140x200cm of 180x200cm. Meet je matras dus op. Om je matras te beschermen is het aan te raden om een dekbed te kopen dat over de rand van je matras heen valt. Je kan dan kiezen voor een dekbed formaat van 200x200cm of voor een lits-jumeaux van 240x260cm. Deze laatste zijn er ook in een extra brede variant, dit dekbed is 20 cm breder en langer.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je onder een 1 persoonsdekbed beter slapen kan. Je hoeft dan ook niet je dekbed te delen. Je kunt met een rolmaat de hoogte, lengte en de breedte opmeten van je matras.  Meet ook eventueel je topper mee. Dan kun je nauwkeurig meten hoe groot het dekbed formaat moet zijn. Het fijnste is als je dekbed aan alle kanten zo’n 20 centimeter langer en 50 tot 60 cm breder is. Dan overlapt het mooi en dan sleept je dekbed ook niet over de grond.

Dekbed materialen

Als je de keus hebt gemaakt om een nieuw dekbed te kopen is het belangrijk dat je eerst bepaald welk materiaal jij beter slapen vind. Er zijn donzen dekbedden en synthetische dekbedden. Iedereen heeft verschillende slaapbehoeften en hierdoor zijn er ook enorm veel keuzes in materialen. Dan ga je kijken naar het dekbed formaat. Wat heb je nodig? Wat vind je zelf prettig?

Beter slapen doe je onder een comfortabel dekbed. Er zijn verschillende soorten dekbedden op de markt waardoor je keuze, reuze is. Ga voor jezelf eens na of je een warme slaper bent of een koude slaper. Dus vind je het lekker om onder een koel dekbed te slapen of juist onder een lekker warm dekbed?

Zachte materialen zoals dons en diverse synthetische materialen voelen licht aan op de huid en voelen over het algemeen wat warmer aan dan bijvoorbeeld de hele zware wollen dekbedden. Synthetische stoffen circuleren het vocht ook beter wanneer je bijvoorbeeld erg zweet ’s nachts. Ook zijn er hypoallergene dekbedden te koop die huisstofmijt en dergelijke tegenhouden. Sommige mensen kunnen beter slapen onder een heel zwaar dekbed en de ander onder een licht dekbed.

Overtrekstoffen

De standaard dekbedden zijn eigenlijk altijd te koop met een overtrek van katoen. Hier heb je verschillende kwaliteiten in dichtheid. Dit noem je het tijk. Dat is de draaddichte van de stof. Hoe dichter het tijk is, hoe steviger het dekbed is. Als je een hele luxe keuze wilt maken kun je een dekbed met een overtrek van zijde kopen. Dit reguleert vocht heel erg goed maar hier hangt ook wel een heel luxe prijskaartje aan. Katoen is daarentegen wel heel goed te onderhouden en kan makkelijker in de was. Zelfs met een donzen vulling erin.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *