Welke producten zorgen ervoor dat je slechter slaapt?

Welke producten zorgen ervoor dat je slechter slaapt?

Misschien ben je je er niet van bewust dat je levensstijl heel veel invloed kan hebben op je nachtrust. Hierbij kan je denken aan voeding en lichaamsbeweging. Daarnaast speelt voeding ook ene rol bij onze nachtrust. Misschien heb je daar nog niet eerder bij stil gestaan. Dat is dan nu wel het geval. Meer over de invloed van voeding die van invloed is op je nachtrust kun je lezen in deze blog.

Welke invloed kan voeding hebben op je slaap?

Wanneer je verkeerde dingen eet of drinkt zou dit voor slaapproblemen kunnen zorgen. Een voorbeeld hiervan is ook dat wanneer je een streng dieet volgt, dat er te weinig energie opgenomen kan worden, maar meestal is het juist een overschot aan energie dat zorgt voor een slaapprobleem. In dit geval heb je tekort voor het slapen gaan nog verkeerde dingen gegeten.

Hierdoor wordt je lichaam nog even aan het werk gezet, want alles wat je nog hebt gegeten moet nog verteerd worden. Dat zorgt ervoor dat het lichaam aan blijft staan en het energieniveau alleen maar omhoogschiet. Waardoor je moeilijker in slaap kan komen.

Welke voedingsmiddelen zouden voor een slaapprobleem kunnen zorgen?

Het is natuurlijk goed om je af te vragen welke voedingsmiddelen er dan aan bij zouden kunnen dragen dat je te maken krijgt met een slaapprobleem.  Daarom worden een aantal van deze voedingsmiddelen hieronder besproken. De een zal je bekend voorkomen, de ander verrast je wellicht. Zomaar een kleine greep uit een aantal voedingsmiddelen. Er zijn er nog veel meer.

Alcohol

Alcohol staat erom bekend een negatief effect te hebben op de nachtrust van ons mensen. Vaak wordt er gedacht dat je met alcohol op makkelijker en beter kan slapen, kan het zeker wel een negatief effect hebben op je nachtrust. Dat klopt, want je slaapt met alcohol veel minder diep en je rust veel minder uit.

Cafeïne

Van cafeïne is algemeen bekend dat dit een negatieve invloed heeft op de nachtrust. Van cafeïne krijg je juist energie. Dit komt door dat cafeïne ervoor zorgt dat je maag, darmen, nieren en hersenen zo geactiveerd worden dat het ervoor zorgt dat je nachtrust erdoor verstoord wordt.

Als je het goed wil doen zou je eigenlijk vanaf het eind van de middag beter geen cafeïne houdende dranken meer moeten drinken. Het drinken van koffie, cola en thee zou je kunnen vervangen door het drinken van een kruidenthee.

Eiwitten en vetten

Als je veel vette dingen eet in de avond heeft je lichaam er veel werk aan om dat allemaal nog te verteren in de nacht. Eiwitten zijn ook niet goed voor de nachtrust. Deze blijven namelijk nog langer in het lichaam aanwezig als vetten.

Wanneer moet je dan eten?

Het ontbijt wordt het best verteerd van alle maaltijden eet daarom een stevig ontbijt, zodat je in de avond minder zware maaltijden kan eten. Ongeveer een uur voordat je van plan bent te gaan slapen zou je nog wel een lichte snack kunnen nemen.

Suus Veenman

Suus (1990) is medeoprichtster van DreamLux en verantwoordelijk voor een goede werking van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *